Κόσμος|12.12.2023 21:57

Εξελίξεις: Οι IDF άρχισαν να πλημμυρίζουν με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Γάζας – Τι μεταδίδει η WSJ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης των τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας με θαλασσινό νερό, μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ. Στόχος του στρατού του Ισραήλ, είναι η εξόντωση ηγετών της Χαμάς αλλά και η καταστροφή της υποδομής της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων αξιωματούχων, θα διαρκέσει πιθανότατα εβδομάδες. Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή των σηράγγων, όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς κρύβει ομήρους, μαχητές και πυρομαχικά, σημειώνει η WSJ. Άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι τo θαλασσινό νερό θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή γλυκού νερού στη Γάζα, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως περισυνέλλεξε τις σορούς 2 ομήρων της Χαμάς. Πρόκειται για την 27χρονη Έντεν Ζεχάρια, η οποία απήχθη από το φεστιβάλ Nova, και τον 36χρονο Ζιβ Ντάντο, ο οποίος είχε δηλωθεί νεκρός από τον ισραηλινό στρατό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ενημερωθεί. «Οι IDF αποστέλλουν στις οικογένειες τα θερμά τους συλλυπητήρια και θα συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν», τονίζουν.

Μπάιντεν κατά Νετανιάχου: Σκληροπυρηνική η διακυβέρνησή του – Το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξή του από τον διεθνή κοινότητα με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς των IDF στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους.

«Αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει την σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του.

«Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θέλει λύση δύο κρατών».

Οι παρατηρήσεις - που έγιναν σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων εκτός κάμερας, έναν χώρο στον οποίο ο πρόεδρος ήταν πιο ελεύθερος από τις συνήθεις εμφανίσεις του στον Λευκό Οίκο - ήταν από τις πιο ειλικρινείς του Μπάιντεν μέχρι σήμερα όσον αφορά την άποψή του για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Μπάιντεν είχε ασκήσει ανοιχτή κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος περιλαμβάνει ακροδεξιά κόμματα. Όμως, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, στάθηκε ως επί το πλείστον δημοσίως στο πλευρό του Νετανιάχου, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις για την ισραηλινή εκστρατεία.

Σε τηλεφωνήματα, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι υπάρχει ένα «χάσμα» μεταξύ των προθέσεων του Ισραήλ και της πραγματικότητας επί του πεδίου.

Νετανιάχου για μέλλον της Γάζας: Δεν θα μετατραπεί από «Χαμάσταν» σε «Φατάχσταν»

Νωρίτερα, ο  Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε εκ νέου το μεταπολεμικό σενάριο να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή που τώρα εδρεύει στη Δυτική Όχθη, τον πολιτικό έλεγχο της Γάζας, λέγοντας πως ο θύλακας δεν θα μετατραπεί από «Χαμάς-σταν Φατάχ-σταν».

Το Ισραήλ απολαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τους στόχους να καταστρέψει τη Χαμάς και να ανακτήσει τους ομήρους, αλλά οι διαφωνίες με τους Αμερικανούς συμμάχους παραμένουν είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην υποστήριξη της Δύσης προς την Φατάχ που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

ΙσραήλτούνελΧαμάςειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας