Κόσμος|13.12.2023 22:45

Μήνυση κατά του επικεφαλής του Vox κατέθεσαν οι σοσιαλιστές - Δήλωσε ότι κάποτε ο λαός θα θελήσει «να κρεμάσει» τον Σάντσεθ

Newsroom

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας κατέθεσε αγωγή κατά του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάποτε ο λαός θα θελήσει «να κρεμάσει» τον Πέδρο Σάντσεθ «από τα πόδια».

Στην αγωγή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά τη δίωξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ για «έγκλημα μίσους, εξύβριση, συκοφαντίες και σοβαρές απειλές κατά της κυβέρνησης». «Θα έρθει η στιγμή που (...) ο λαός θα θελήσει να τον κρεμάσει από τα πόδια», είπε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Clarin της Αργεντινής, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα λεγόμενά του παραπέμπουν ξεκάθαρα «στον θάνατο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι», που είχε κρεμαστεί από τα πόδια τον Απρίλιο 1945 σε πλατεία του Μιλάνου μετά τον θάνατό του. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται για «να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι μια μέρα ο λαός μπορεί να θελήσει να κάνει χρήση βίας» κατά του Πέδρο Σάντσεθ με τον ίδιο τρόπο που το έκανε κατά του ιταλού δικτάτορα, αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής.

Στη συνέντευξή του, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ κατηγόρησε τον Πέδρο Σάντσεθ ότι «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα» με την προσεχή έγκριση του νόμου περί αμνηστίας που χάρισε τους καταλανούς αυτονομιστές έναντι της ψήφου εμπιστοσύνης τους που τον διατήρησε στην πρωθυπουργία.

Η άκρα δεξιά επιτίθεται στον νόμο και έχει οργανώσει σειρά βίαιων διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν τον Ισπανό πρωθυπουργό «δικτάτορα».

μήνυσηΠέδρο ΣάντσεθΙσπανίαΜπενίτο Μουσολινιειδήσεις τώρα