Κόσμος|13.12.2023 19:40

Επαφές Ακίλα Σάλεχ στην Άγκυρα: Συνάντηση με Ερντογάν και Φιντάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δεκτό σήμερα στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, ενώ λίγο μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε μαζί του μία διμερή συνάντηση.

Δεν έγινε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με την ‘κυβέρνηση’ στην ανατολική Λιβύη του στρατάρχη Χαφτάρ. Η τουρκική κυβέρνηση παραδοσιακά υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη στα δυτικά, ωστόσο φέτος ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει στροφή και στη Λιβύη, επιδιώκοντας επαφές και με την άλλη πλευρά που κυβερνά τη χώρα.

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη φωτογραφήθηκε δημόσια με τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, (τον οποίο η Τουρκία προηγουμένως αρνήθηκε να αναγνωρίσει) και τον επικεφαλής της ανατολικής ‘κυβέρνησης’ Οσάμα Χαμάντ.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην ανατολική Βεγγάζη, μιλώντας για την επαναλειτουργία του τουρκικού προξενείου εκεί.

Μία άλλη ανάγνωση πάντως θέλει την ‘κυβέρνηση’ Χαφτάρ να επιζητεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. Τον περασμένο μήνα, ο Ακίλα Σάλεχ είχε προκαλέσει την ενόχληση της Άγκυρας όταν προέβη σε σχετική δήλωση στο Σπούτνικ.

«Μου έστειλαν μια πρόσκληση από το τουρκικό κοινοβούλιο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να επισκεφθώ την Τουρκία και να συναντηθώ με τον Τ/πρόεδρο Ερντογάν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», είχε πει, προσθέτοντας ότι “μπορούμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας μόνοι μας. Δεν αποδεχόμαστε πολιτικά την παρουσία στρατιωτικών βάσεων”.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΧακάν Φιντάν