Κόσμος|13.12.2023 21:54

Συμφωνία ορόσημο στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπάλληλοι και όχι συνεργάτες οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες τύπου Uber

Newsroom

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, όπως το Uber και το Wolt.
Το νομοσχέδιο αν εγκριθεί, θα δώσει δικαιώματα εργαζομένου σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, που παρέχουν υπηρεσίες σε πλατφόρμες και κατηγοριοποιούνται, λανθασμένα ως αυτοαπασχολούμενοι.

Οι νομοθέτες ορίζουν 5 όρους, εκ των οποίων, αν τηρούνται δύο, τότε ο εργαζόμενος θα θεωρείται ότι έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με την εταιρεία. Οι όροι περιλαμβάνουν: όρια στις αμοιβές των εργαζομένων, επίβλεψη απόδοσης, έλεγχο της κατανομής των καθηκόντων, έλεγχο των συνθηκών και των ωρών εργασίας και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία οργάνωσης.

«Σήμερα τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια  άνθρωποι που δουλεύουν με πλατφόρμες ενδέχεται να ταξινομούνται εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι, με συνέπεια να στερούνται σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως και δικαιώματα κοινωνικής προστασίας», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι θα απαιτείται ανθρώπινη επίβλεψη για την αναστολή του λογαριασμού ενός εργαζομένου ή για την  απόλυση, ενώ θα δώσει στους εργαζόμενους περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι, που χρησιμοποιούν οι εν λόγω εταιρείες. 

πλατφόρμαεργαζόμενοιειδήσεις τώραUberWoltΕυρωκοινοβούλιο