Κόσμος|18.12.2023 16:19

Γάζα: Το Ισραήλ εντόπισε και καταστρέφει το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς - Βίντεο από το εσωτερικό

Newsroom

Το Ισραήλ αποκάλυψε ότι τα στρατεύματά του βρήκαν το μεγαλύτερο τούνελ που έχουν ανακαλύψει ποτέ, καθώς ο στρατός του εξακολουθεί να προσπαθεί εντατικά για να αποκαλύψει και στη συνέχεια να καταστρέψει την εκτεταμένη υπόγεια πόλη των μαχητών της Χαμάς, γνωστή ως «Μετρό της Γάζας».

Το τούνελ θεωρείται ότι εκτείνεται περίπου 300 μίλια κάτω από τον Παλαιστινιακό θύλακα και οι ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν επίμονα να εντοπίσουν κάθε είσοδο σε κάθε πέρασμα στον «λαβύρινθο» των σηράγγων και να τις διαλύσουν, ώστε να το καταστήσουν άχρηστο.

Εκεί κρύβονται ένοπλοι της Χαμάς

Το δίκτυο των τούνελ ήταν καθοριστικό για τη Χαμάς στην οργάνωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες οι μαχητές της εισέβαλαν στα ισραηλινά σύνορα και δολοφόνησαν 1.200 ανθρώπους, και χρησιμοποιείται ως κρυψώνα για τους τρομοκράτες και τα όπλα τους.

«Αυτό το μαζικό δίκτυο σηράγγων, που χωρίζεται σε πολλές διακλαδώσεις, εκτείνεται για περισσότερα από τέσσερα χιλιόμετρα και φθάνει μόλις 400 μέτρα από το σημείο διέλευσης Ερέζ» ανάμεσα στο Ισραήλ και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός.

Κόστισε εκατομμύρια

Ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι μόνο για την συγκεκριμένη σήραγγα δαπανήθηκαν «εκατομμύρια δολάρια», προσθέτοντας ότι ήταν υπό τη διεύθυνση του Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφού του Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι υπηρεσίες ασφαλείας των IDF δείχνει το πως κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς στη Γάζα.

Πόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας