Κόσμος|18.12.2023 18:57

Πάπας Φραγκίσκος: Να ευλογεί η καθολική εκκλησία τα ομόφυλα ζευγάρια - Η στροφή 180 μοιρών του ποντίφικα

Newsroom

Και επίσημα ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε την ευλογία σε ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, από τους καθολικούς ιερείς.

Σε επίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε σήμερα (18/12) από το Βατικανό, ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας εξηγεί τη ριζική αλλαγή της πολιτικής της. Ο ποντίφικας επιμένει ότι, οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να τα λάβουν.

Το έγγραφο Διδασκαλίας από το Βατικανό, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αναπτύσσει την επιστολή που απέστειλε ο πάπας σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο πάπας, στην επιστολή, εισηγείται, υπό ορισμένες συνθήκες, την ευλογία των καθολικών ιερέων σε ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον αυτό δε συγχέεται με το μυστήριο του γάμου.

Το επίσημο έγγραφο επαναλαμβάνει τον όρο αυτό και τον αναλύει, επιβεβαιώνοντας ότι, ο γάμος, είναι ένα ισόβιο μυστήριο που τελείται μεταξύ ενός άνδρας και μίας γυναίκας. Στην ανάλυση του πάπα τονίζεται ότι, οι ευλογίες της καθολικής εκκλησίας προς τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να είναι μη λειτουργικής φύσης και ότι δεν μπορούν να απονέμονται ταυτόχρονα με τον πολιτικό γάμο των ζευγαριών. Δίνονται, μάλιστα, καθορισμένες οδηγίες ακόμη και σχετικά με τα ρούχα ή και τις κινήσεις που συνθέτουν το τελετουργικό του γάμου.

Ωστόσο, ο ποντίφικας, εκφράζει την πεποίθησή του ότι, τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να ευλογηθούν, δεν πρέπει εκ προοιμίου να απορρίπτονται και δίνει έναν εκτενή και ευρύ ορισμό του όρου «ευλογία» στην Αγία Γραφή, και επιμένει ότι, οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός του, δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε «μια εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για να τη λάβουν.

 «Άνοιγμα προς την υπερβατικότητα, το έλεος και την εγγύτητα με τον Θεό»

«Τελικά, η ευλογία, είναι ένα μέσο προς τους ανθρώπους που επιθυμούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και καλλιεργεί το άνοιγμα προς την υπερβατικότητα, το έλεος και την εγγύτητα με τον Θεό σε αμέτρητες περιστάσεις, πράγμα που δεν είναι μικρό στον κόσμο που ζούμε. Είναι ένας σπόρος του Αγίου Πνεύματος που πρέπει να καλλιεργείται και όχι να εμποδίζεται».

Το Βατικανό ερμηνεύει τον γάμο ως την αδιάσπαστη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως εκ τούτου, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Και το 2021, η Σύνοδος για το Δόγμα της Πίστης του Βατικανού δήλωσε ευθέως ότι, η εκκλησία, εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τις ενώσεις δύο ανδρών ή δύο γυναικών, επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία». Το έγγραφο του 2021 προκάλεσε αντιδράσεις από τις οποίες φαίνεται ότι, ακόμα και ο ίδιος ο ποντίφικας αιφνιδιάστηκε, παρότι τυπικά είχε εγκρίνει τη δημοσίευσή του. Αμέσως μετά τις αντιδράσεις, απομάκρυνε τον υπεύθυνο αξιωματούχο και άρχισε να θέτει τις βάσεις για την ανατροπή της απόφασης.

Το Βατικανό, στο νέο του έγγραφο επισημαίνει ότι, η καθολική εκκλησία, οφείλει να αποφεύγει «δογματικά ή πειθαρχικά σχήματα, ιδίως όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό, όπου αντί να ευαγγελίζεται κανείς, αναλύει και ταξινομεί τους άλλους, και αντί να ανοίγει την πόρτα στη χάρη του Θεού, εξαντλεί την ενέργειά του στον έλεγχο και την επαλήθευση». Τονίζει ότι, οι άνθρωποι σε «παράτυπες» ενώσεις -ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι- βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους στερεί την αγάπη ή το έλεος του Θεού. «Ως εκ τούτου, όταν οι άνθρωποι ζητούν την ευλογία Του, δεν πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση για να την λάβουν καμία εξαντλητική ηθική ανάλυση», αναφέρεται.

«Τεράστιο βήμα προς τα εμπρός»

Ο αιδεσιμότατος James Martin, ο οποίος είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των LGBTQ+ Καθολικών, στο Associated Press επαίνεσε το νέο έγγραφο ως «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» αλλά και «δραματική αλλαγή» στην πολιτική που το 2021 στήριζε το Βατικανό.

Όπως τόνισε, το νέο έγγραφο, «αναγνωρίζει τη βαθιά επιθυμία πολλών καθολικών ζευγαριών του ίδιου φύλου, να έχουν την παρουσία και τη βοήθεια του Θεού στις σχέσεις τους». «Μαζί με πολλούς καθολικούς ιερείς, θα είμαι πλέον ευτυχής να ευλογήσω τους φίλους μου σε γάμους του ιδίου φύλου», κατέληξε.

Πάπας Φραγκίσκοςειδήσεις τώραΛΟΑΤΚΙΒατικανόζευγάριαγάμος