Κόσμος|19.12.2023 07:51

Ισλανδία: Συγκλονιστικές εικόνες από έκρηξη ηφαιστείου - Ποτάμια λάβας κάλυψαν τα πάντα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες/ AP (GALLERY)
Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες/ AP (GALLERY)
Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες/ AP (GALLERY)
Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες/ AP (GALLERY)
Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες/ AP (GALLERY)

Εξερράγη το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας και ενώ ολόκληρη η περιοχή είχε εκκενωθεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα.

Το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία άρχισε να εκρήγνυται τη Δευτέρα και προκάλεσε συντριβάνια λάβας που έφταναν ακόμα και τα 100 μέτρα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η λάμψη των εκρήξεων ήταν ορατή μέχρι και το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ρέικιαβικ.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη», έγραψε η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir στο Facebook.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας προειδοποίησε στον ιστότοπο του ότι «έχει ξεκινήσει μια έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφαλ».

Η στιγμή της έκρηξης

Βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν τη στιγμή που το ηφαίστειο «βρυχάται» και λάβα και καπνός σκεπάζουν το χιονισμένο τοπίο της Ισλανδίας.

«Ένα μεγάλο γεγονός»

Ένας ανώτερος αστυνομικός δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV σύμφωνα με το BBC ότι η έκρηξη συνέβη γρήγορα και φαίνεται ότι ήταν «ένα αρκετά μεγάλο γεγονός».Ο Βίντρι Ρεΐνισον δήλωσε ότι η λάβα φαίνεται να ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις από μια μεγάλη ρωγμή στο ηφαίστειο. «Οι πίδακες [της λάβας] είναι αρκετά υψηλοί, οπότε φαίνεται ότι πρόκειται για μια ισχυρή έκρηξη στην αρχή», υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι η σειρά των μικρών σεισμών – μερικές φορές εκατοντάδες ανά ημέρα – είχε προκαλέσει ζημιές σε δρόμους και κτίρια. Έκτοτε, τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σπίτια τους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της ημέρας.

Οι αρχές έχουν οργανώσει περιστασιακά ταξίδια στο χωριό, συνοδεύοντας όσους έχουν σπίτια στα πιο επικίνδυνα σημεία καθώς διασώζουν τα πάντα, από αγαπημένα κατοικίδια μέχρι φωτογραφικά άλμπουμ, έπιπλα και ρούχα.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη. Όμως η χερσόνησος Ρεϊκάνες δεν είχε βιώσει έκρηξη για οκτώ αιώνες μέχρι το 2021. Από τότε, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις, το 2021, το 2022 και νωρίτερα φέτος.

ειδήσεις τώραέκρηξηηφαίστειοΙσλανδία