Κόσμος|19.12.2023 23:19

Διευκρινίσεις Στυλιανίδη για Ερυθρά Θάλασσα: Δεν έχει εκδοθεί οδηγία για τα ελληνόκτητα πλοία

Newsroom

Σε διευκρινίσεις για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης μετά τις αναφορές για σήμα στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Σε σημερινή ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον κ. Στυλιανίδη, αν το υπουργείο έχει εκδώσει κάποια σχετική οδηγία για το θέμα των ελληνόκτητων πλοίων και τα πλοία με ελληνική σημαία, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες δεν έχουν εκδώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία αφού οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφασίζουν από μόνες τους αν θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις από το σημείο.

Τι αναφέρει το σήμα που εστάλη στα ελληνικά πλοία

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος, έστειλε σήμα το περασμένο Σάββατο, συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ. «Συνιστάται να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, τα μέλη του πληρώματος να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου, να διεξάγεται άσκηση πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης και να γίνεται έλεγχος στον εξοπλισμό ασφαλείας» αναφέρεται στο έγγραφο που τέθηκε της εφημερίδας.

Ποιοι είναι οι Χούθι και γιατί επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;

Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου να αναστείλουν τη διέλευση μέσω μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κόσμου, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Χούθι πιστεύεται ότι έχουν οπλιστεί και εκπαιδευτεί από το Ιράν και υπάρχουν φόβοι ότι οι επιθέσεις τους θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, μεταδίδει σε εκτενές του δημοσίευμα το CNN. Δείτε τι γνωρίζουμε για τους Χούθι και γιατί εμπλέκονται στον πόλεμο.

Ποιοι είναι οι Χούθι;

Το κίνημα των Χούθι, γνωστό και ως Ansarallah (Υποστηρικτές του Θεού), είναι η μία πλευρά του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη που μαίνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης του, ο Χουσεΐν αλ Χούτι, ξεκίνησε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα αναβίωσης μιας πανάρχαιας υποκατηγορίας του σιιτικού Ισλάμ που ονομάζεται Ζαϊδισμός.

Οι Ζαΐδηδες κυβερνούσαν την Υεμένη για αιώνες, αλλά περιθωριοποιήθηκαν υπό το σουνιτικό καθεστώς που ήρθε στην εξουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1962. Το κίνημα του Αλ Χούτι ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τους Ζαΐδηδες και να αντισταθεί στον ριζοσπαστικό σουνισμό, ιδίως στις ιδέες των Ουαχαμπιστών από τη Σαουδική Αραβία. Οι στενότεροι οπαδοί του έγιναν γνωστοί ως Χούθι.

Πώς κέρδισαν την εξουσία;

Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο πρώτος πρόεδρος της Υεμένης μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, υποστήριξε αρχικά την Πιστή Νεολαία. Καθώς όμως η δημοτικότητα του κινήματος αυξανόταν και η αντικυβερνητική ρητορική οξυνόταν, έγινε απειλή για τον Σάλεχ. Τα πράγματα κορυφώθηκαν το 2003, όταν ο Σάλεχ υποστήριξε την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, στην οποία αντιτάχθηκαν πολλοί Υεμενίτες.

Για τον αλ Χούτι, το ρήγμα ήταν μια ευκαιρία. Εκμεταλλευόμενος τη δημόσια οργή, οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις. Μετά από μήνες αναταραχής, ο Σάλεχ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.

Ο Αλ Χούτι σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 από τις δυνάμεις της Υεμένης, αλλά το κίνημά του έζησε. Η στρατιωτική πτέρυγα των Χούθι μεγάλωσε καθώς όλο και περισσότεροι μαχητές προσχώρησαν στον αγώνα. Ενθαρρυμένοι από τις πρώτες διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, πήραν τον έλεγχο της βόρειας επαρχίας Saada και ζήτησαν το τέλος του καθεστώτος Σάλεχ.

Ελέγχουν οι Χούθι την Υεμένη;

Ο Σάλεχ συμφώνησε το 2011 να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, αλλά η κυβέρνηση αυτή δεν ήταν περισσότερο δημοφιλής. Οι Χούθι ξαναχτύπησαν το 2014, παίρνοντας τον έλεγχο τμημάτων της Σαναά, της πρωτεύουσας της Υεμένης, πριν τελικά εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Χάντι κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία, η οποία εξαπέλυσε πόλεμο κατά των Χούθι κατόπιν αιτήματός του τον Μάρτιο του 2015. Αυτό που αναμενόταν να είναι μια γρήγορη εκστρατεία διήρκεσε χρόνια: Μια κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε τελικά το 2022. Έληξε μετά από έξι μήνες, αλλά τα αντιμαχόμενα μέρη δεν επέστρεψαν σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο πόλεμος στην Υεμένη έχει μετατραπεί στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, οι Χούθι έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης. Έχουν επίσης επιδιώξει μια συμφωνία με τους Σαουδάραβες που θα έφερνε οριστικό τέλος στον πόλεμο και θα εδραίωνε τον ρόλο τους ως κυβερνήτες της χώρας.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους;

Οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο άρχισε να αυξάνει τη βοήθειά του προς την ομάδα το 2014, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώθηκε και η αντιπαλότητά του με τη Σαουδική Αραβία εντάθηκε. Το Ιράν έχει προμηθεύσει την ομάδα με όπλα και τεχνολογία, μεταξύ άλλων, για θαλάσσιες νάρκες, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV ή drones), σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών του 2021.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν - μια υπό την ηγεσία του Ιράν αντι-ισραηλινή και αντι-δυτική συμμαχία περιφερειακών πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Μαζί με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι Χούθι είναι μία από τις τρεις εξέχουσες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Πόσο ισχυροί είναι οι Χούθι;

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παρακολουθήσει επαναλαμβανόμενες βελτιώσεις στο βεληνεκές, την ακρίβεια και τη φονικότητα των πυραύλων εγχώριας παραγωγής των Χούθι. Αρχικά, τα εγχώρια όπλα των Χούθι συναρμολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ιρανικά εξαρτήματα που εισήχθησαν λαθραία στην Υεμένη σε κομμάτια, δήλωσε στο CNN προηγουμένως αξιωματούχος με γνώση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Υεμένηαντάρτεςειδήσεις τώραΛιμενικό ΣώμαΧρήστος ΣτυλιανίδηςπλοίοΧούτι