Κόσμος|21.12.2023 22:42

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι βάζουν… φωτιά στην παγκόσμια οικονομία – Αλλαγές δρομολογίων τάνκερ και φόβοι για αυξήσεις τιμών

Newsroom

Μεγάλη αναστάτωση παγκοσμίως έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στη διώρυγα του Σουέζ με περισσότερα από 100 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αλλάζουν πορεία και κάνουν τον γύρω της νότιας Αφρικής για να αποφύγουν τις βολές με βαλλιστικούς πυραύλους.

Αλλάζουν δρομολόγιο τα πλοία

Η ναυτιλιακή εταιρεία Kuehne and Nagel δήλωσε ότι έχει εντοπίσει 103 πλοία που έχουν ήδη αλλάξει πορεία, ενώ περισσότερα αναμένεται να περάσουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Η εκτροπή αυτή των πλοίων προσθέτει περίπου 6.000 ναυτικά μίλια σε ένα τυπικό ταξίδι από την Ασία στην Ευρώπη, και τρεις ή τέσσερις εβδομάδες στους χρόνους παράδοσης των προϊόντων, αναφέρει ο Guardian

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, δήλωσαν ότι κάνουν τις επιθέσεις ως απάντηση στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και με αυτό τον τρόπο διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία.

Περίπου 19.000 πλοία διαπλέουν τη διώρυγα του Σουέζ κάθε χρόνο, καθιστώντας τη μία από τις βασικές οδούς παγκοσμίως, ιδίως για τα ορυκτά καύσιμα και τα αγαθά που διακινούνται μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Αυξήσεις στις παγκόσμιες αγορές  

Τα πλοία που είχαν εκτραπεί μέχρι στιγμής είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια 6 μέτρων δήλωσε η Kuehne and Nagel. Τα δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης εκτραπεί, με την BP να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που δήλωσε δημόσια ότι αλλάζει πορεία.

Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 1,2% την Τετάρτη πάνω από τα 80 δολάρια, έχοντας πέσει κάτω από τα 74 δολάρια μια εβδομάδα νωρίτερα. Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν τελικά να περάσουν στα τιμολόγια ενέργειας των καταναλωτών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Ο Michael Aldwell, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kuehne and Nagel για τα θαλάσσια logistics, δήλωσε πως: «Ο παρατεταμένος χρόνος παραμονής στο νερό αναμένεται να απορροφήσει το 20% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου, οδηγώντας σε πιθανές καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα των ναυτιλιακών πόρων. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην επιστροφή άδειου εξοπλισμού στην Ασία είναι πιθανό να δημιουργήσουν προκλήσεις, επηρεάζοντας περαιτέρω τη συνολική αξιοπιστία των αλυσίδων εφοδιασμού».

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, παρακολουθούν την κατάσταση για να εξακριβώσουν αν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

«Στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτικής επιχείρησης «Prosperity Guardian» για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην περιοχή», ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η χώρα μας, θα στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η απόφαση του υπουργού εθνικής άμυνας έχει να κάνει με την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα θα βρεθεί εκεί, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης, ενώ θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ενόπλους, με πυραύλους και drones, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της ανθρώπινης ασφάλειας και της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον αρχηγό ΓΕΝ, Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση "Prosperity Guardian" για την προστασία των εμπορικών πλοίων της ζωής των ναυτικών.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα που θα συμμετάσχει διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την αποστολή».

Χούτιεπιθέσειςδιώρυγα Σουέζπλοίααντάρτεςειδήσεις τώρα