Κόσμος|22.12.2023 06:15

Ο Φιντάν ανακάλυψε… δεύτερη μειονότητα στα Δωδεκάνησα

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα νέο στοιχείο περιελάμβανε η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή σχετικά με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας το 2024, που έγινε την Πέμπτη. Ποιο είναι αυτό; Είναι ότι θέτει θέμα και «δεύτερης μειονότητας» στην Ελλάδα και δη στα Δωδεκάνησα, πέραν της δυτικής Θράκης.

Καινούργιο αφήγημα

Ο Χακάν Φιντάν είχε ξανα-μιλήσει για ομογενείς στα Δωδεκάνησα που χρήζουν ‘τουρκικής’ προστασίας, πριν από ένα μήνα, πάλι στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Χτες όμως, παγίωσε αυτή την αντίληψη ενώπιον της ολομέλειας της τουρκικής βουλής και του τουρκικού έθνους.

Ο Φιντάν είπε δηλαδή ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει την ευθύνη της προστασίας και των εκεί «ομογενών». «Με κάθε ευκαιρία,
συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», είπε.
Πρόκειται για ένα καινούριο αφήγημα, που αρχίζει να καλλιεργεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, περί μειονοτήτων στην επικράτεια της Ελλάδας.

Κατά τα άλλα, όμως ο Φιντάν μίλησε για προσδοκία ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα σε θέματα που άπτονται της θετικής ατζέντας.

Ο Χακάν Φιντάν σήμερα έθεσε 4 στρατηγικούς στόχους για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μεταξύ των οποίων και τη διεύρυνση των συμμαχιών. Μετά την απομόνωση, η Άγκυρα κατάλαβε τη σημασία των συμμαχιών και του συνεταιρισμού.

Αλλά στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό ως προς τη Δύση, ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε να πει κάτι συγκεκριμένο για το πρωτόκολλο της Σουηδίας και αν θα εγκριθεί, παρά μόνο βρήκε την ευκαιρία να ρίξει το μπαλάκι στην Αμερική από τη μία και την ΕΕ από την άλλη για την όποια πρόοδο στη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν είναι εκείνη που πρέπει να κάνει τις κινήσεις

μουσουλμανική μειονότηταειδήσεις τώραΒουλήΧακάν ΦιντάνΤουρκίαΆγκυρα