Κόσμος|22.12.2023 15:10

Η Φατάχ καλεί την Τουρκία να μεσολαβήσει στις συνομιλίες ενότητας με τη Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η οποία είναι επίσης γνωστή ως Φατάχ, δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ για να προωθήσει την πολιτική ενότητα μεταξύ των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είπαμε στους Τούρκους ομολόγους μας ότι θέλουμε να πούμε τέρμα στη διαίρεση και να επιτύχουμε την εθνική ενότητα», δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ραζούμπ, γενικός γραμματέας της Φατάχ, στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία είναι ένα πολύ μεγάλο περιφερειακό κράτος και μια μουσουλμανική χώρα που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό της διαίρεσης και στην εγκαθίδρυση της ενότητας. Θέλουμε οι Τούρκοι αξιωματούχοι να παρακινήσουν τους αδελφούς μας στη Χαμάς να επανεξετάσουν την κατάσταση από πολιτική σκοπιά», πρόσθεσε.

Ο Rajoub πρόσθεσε ότι η Φατάχ πιστεύει ότι η Χαμάς είναι μέρος του ιστού της παλαιστινιακής κοινωνίας. Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ κατά του Ισραήλ «ένα ακόμη ηρωικό έπος και έναν αμυντικό πόλεμο» στη 75χρονη ιστορία της παλαιστινιακής αντίστασης.

Είπε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967 για να βρεθεί λύση στη σύγκρουση με το Ισραήλ και ότι για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να επιτευχθεί ενότητα μεταξύ των παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να λάβουν συλλογικές αποφάσεις υποστηρίζοντας από κοινού την αντίσταση. Πρέπει να πείσουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρο τον κόσμο ότι το παλαιστινιακό κράτος υπάρχει», δήλωσε.

«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς εθνική ενότητα. Αυτή η παλαιστινιακή ένωση θα είναι επίσης μια οργάνωση που θα σέβεται τους διεθνείς νόμους. Αυτό το παλαιστινιακό κράτος θα είναι η εγγύηση τόσο της περιφερειακής σταθερότητας όσο και της παγκόσμιας ειρήνης. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Θέλουμε οι αδελφοί μας στη Χαμάς να αναλάβουν δράση με αυτή την προοπτική».

Πόλεμος στο ΙσραήλΤουρκίαεκεχειρίαΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώρα