Κόσμος|23.12.2023 06:00

Πυρετός στην Τουρκία για F-16 και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Πώς ο Ερντογάν πιέζει την Ουάσινγκτον για ανταλλάγματα

Newsroom

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου προχωρά την Τρίτη στις 15.00 το μεσημέρι σε νέα συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη-μήνυμα της Άγκυρας ότι προχωράει το θέμα.

Πώς ο Ερντογάν πιέζει την Ουάσινγκτον για ανταλλάγματα

Εάν η επιτροπή εγκρίνει το κείμενο αυτή τη φορά και δεν αναβάλει πάλι τη σχετική ψηφοφορία όπως τον περασμένο μήνα, τότε το πρωτόκολλο ένταξης θα παραπεμφθεί για ψήφιση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπου η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει την πλειοψηφία.

Φαίνεται ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Παράλληλα, στρατιωτικές αντιπροσωπείες Τουρκίας-ΗΠΑ συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον για τα F-16. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η διαδικασία κινείται προς αποτέλεσμα.

Παράλληλα υπάρχει συζήτηση εάν θα προλάβει η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν την Πρωτοχρονιά. Εάν εγκριθεί πρώτα από την κοινοβουλευτική επιτροπή της Τουρκίας την Τρίτη θα πρέπει να περάσουν άλλες 48 ώρες πριν από την ψηφοφορία στη γενική συνέλευση, δηλαδή από την επόμενη Πέμπτη και μετά θα μπορεί να γίνει η ψηφοφορία στην τουρκική βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν δίνει πάλι ένα περιθώριο στον Μπάιντεν να κάνει κι εκείνος κάποια ταυτόχρονη κίνηση στο Κογκρέσο. Του λέει ότι «κάνω εγώ την πρώτη κίνηση καλής θέλησης και τώρα περιμένω κι εσένα να κάνεις αυτό που συμφωνήσαμε».

Αν δεν γίνει αυτό το βήμα από την Αμερική μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν είναι σίγουρο ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα το ψηφίσει τελικά.

Ο Ερντογάν προκαλεί την Ουάσιγκτον βασικά να κάνει βήμα για να μπορεί να πει κι εκείνος στη βουλή του ότι «θα πάρουμε κι εμείς F-16» ως αντάλλαγμα. Διαφορετικά δεν θα διακινδυνεύει να δώσει, χωρίς να πάρει κάτι».

F-16ΝΑΤΟτουρκικά F-16ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδία