Κόσμος|23.12.2023 18:06

Γερμανική «υπόκλιση» στους Γκρίζους Λύκους: Αφαιρείται από την Κολωνία μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Newsroom

Έχοντας γίνει επί χρόνια στόχος συνεχών επιθέσεων, το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Κολωνία της Γερμανίας απομακρύνθηκε, με την απόφαση να προκαλεί αντιδράσεις. 

Καθώς ένας μικρός αριθμός Αρμενίων ζει στην Κολωνία, η πόλη έχει μετατραπεί στην έδρα της οργάνωσης «Εθνικό Όραμα» που πρόσκειται στο τουρκικό κράτος, αναφέρει το κουρδικό Firat News Agency.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Guillaume Perrier έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ: «Η πόλη της Κολωνίας αποσυναρμολογεί τελικά ένα μνημείο προς τιμήν της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Κολωνία έχει μια μικρή αρμενική κοινότητα, αλλά κυρίως μια μεγάλη τουρκική κοινότητα».

Ο δημοσιογράφος Perrier πρόσθεσε: «Αυτό είναι πάνω απ' όλα αποτέλεσμα της πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης και των παραχωρήσεων της γερμανικής δεξιάς (το CDU χρησιμοποίησε, ενθάρρυνε και υποστήριξε τους Γκρίζους Λύκους και την Milli Gorus ενάντια στην επιρροή της αριστεράς στους Τούρκους μετανάστες)».

«Η Γερμανία υποκλίθηκε στους Τούρκους Εθνικιστές»

Η Γαλλίδα γερουσιαστής Βαλερί Μπογιέ έγραψε στον λογαριασμό της στο X ότι «η Κολωνία υποκλίθηκε στους Τούρκους εθνικιστές οραματιστές που επιβάλλουν την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915». Η Boyer είπε: «Αυτό είναι μια άμεση συνέπεια της τουρκικής μετανάστευσης στη Γερμανία... Είναι προάγγελος πικρών ημερών στην Ευρώπη».

Η απομάκρυνσης του μνημείου 

Το μνημείο στην Κολωνία που συμβολίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, έχει ανεγερθεί και κατεδαφιστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών μετά από διαμαρτυρίες Τούρκων εθνικιστών.

Η πόλη είχε απομακρύνει το άγαλμα, άλλοτε με την αιτιολογία της κατασκευής ενός ποδηλατοδρόμου και άλλοτε από φόβο για «κοινωνική αναταραχή».

Μετά από μια πορεία στα τέλη Οκτωβρίου από Τούρκους εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών των ρατσιστικών, ακροδεξιών ενώσεων «Ulku Ocaklar» και DITIB, η τελική απόφαση της πόλης ήταν «το μνημείο πρέπει να απομακρυνθεί».

ΓερμανίαΓενοκτονία των Αρµενίωνειδήσεις τώραΚολωνία