Κόσμος|25.12.2023 11:07

Σε έναν προβληματικό κόσμο, προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη τις ανησυχίες και να κάνουν Χριστούγεννα

Newsroom

Σε όλο τον κόσμο, που μαστίζεται από πολλά δεινά, οι άνθρωποι προσπαθούν για λίγο να ξεχαστούν. Να αφήσουν στην άκρη τον φόβο και τη θλίψη και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές και τους φίλους τους.

Η κοσμική Ευρώπη γιόρτασε στη «σκιά» των πολέμων και μιας τρομοκρατικής απειλής

Η εύπορη, ως επί το πλείστον, κοσμική Ευρώπη γιόρτασε τις γιορτές σε ιστορικούς καθεδρικούς ναούς και λαμπρά φωτισμένες γιορτινές αγορές, στη «σκιά» του πολέμου στη Γάζα αλλά και ενός ακόμη πιο κοντινού πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Οι μισθοί που δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει τον πληθωρισμό «έριξαν» τη διάθεση για ψώνια και φαγητό.

Οι επισκέψεις αποκλειστικά για τα αξιοθέατα απαγορεύτηκαν στον καθεδρικό ναό-ορόσημο της Γερμανίας στην Κολωνία και οι πιστοί την παραμονή των Χριστουγέννων υποβλήθηκαν σε ελέγχους ασφαλείας για να εισέλθουν στη μεταμεσονύκτια λειτουργία, καθώς η αστυνομία ανταποκρινόταν σε ενδείξεις για πιθανή επίθεση. Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι κάλεσαν τους ανθρώπους να μην αποφεύγουν τις γιορτές από φόβο, όπως γράφει το Associated Press.

Στην Αυστρία, η αστυνομία δήλωσε ότι ενίσχυσε επίσης την ασφάλεια γύρω από τις εκκλησίες και τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, προφανώς ανταποκρινόμενη στις ίδιες πληροφορίες για πιθανή απειλή. Δεν έδωσαν περαιτέρω στοιχεία, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδωσε χωρίς να επικαλεστεί πηγή ότι η απειλή προερχόταν από ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

«Σιωπηλές» λειτουργίες στις εκκλησίες

Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν την παραμονή των Χριστουγέννων να παραμερίσουν τις ανησυχίες και τους φόβους ενός ταραγμένου, εμπόλεμου κόσμου, καθώς ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Πριν ηγηθεί της κυριακάτικης λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη, ο καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν υπενθύμισε στους πιστούς να έχουν στις χριστουγεννιάτικες προσευχές τους τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

«Καθώς περιμένουμε τα Χριστούγεννα, οι καρδιές μας πάντοτε πηγαίνουν στην αγία γη», είπε, αναφερόμενος σε τμήματα του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. «Η αγία γη είναι κάτω από ένα σύννεφο, η αγία γη υποφέρει, η αγία γη είναι γεμάτη βία και μίσος και εκδίκηση. Και αυτό αποδυναμώνει και απειλεί να καταπνίξει τη χαρά των Χριστουγέννων».

Οι πιστοί στη Συρία συγκεντρώθηκαν σε μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τα αποτελέσματα ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου και ενός ασφυκτικού οικονομικού αποκλεισμού. Παρά τα εορταστικά φώτα και τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις που κοσμούν τα σπίτια και τις βιτρίνες στην πρωτεύουσα Δαμασκό, τα συμβάντα στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες μάχες σε τμήματα της χώρας κατέστησαν υποτονική την εορταστική ατμόσφαιρα.

Στο Γιαμπρούντ, μια πόλη βόρεια της Δαμασκού, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγούδησε η χορωδία Joy Choir από τη Δαμασκό. «Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν, με ό,τι τους έχει δώσει ο Κύριος, να σκορπίσουν χαρά για να βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η θλίψη», δήλωσε ο Fadi Homsi, μέλος της χορωδίας.

Η Ουκρανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά στις 25 Δεκεμβρίου

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να καθιερώσει επίσημα τα Χριστούγεννα ως κρατική εορτή στις 25 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά μετά τη μεταφορά της ημερομηνίας σε συμφωνία με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον Ιούλιο νομοθεσία με την οποία η γιορτή μεταφέρεται στις 25 Δεκεμβρίου από τις 7 Ιανουαρίου, οπότε γιορτάζεται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ένα σημείωμα που επισυνάπτεται στο νόμο αναφέρει ότι στόχος είναι η «εγκατάλειψη της ρωσικής κληρονομιάς» και επικαλείται «την επιθυμία όλων των Ουκρανών να ζήσουν τη ζωή τους με τις δικές τους παραδόσεις, τις δικές τους γιορτές».

«Οι νύχτες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Ωστόσο, η μέρα έχει ήδη αρχίσει να μακραίνει και το φως έχει αρχίσει να επικρατεί. Το φως γίνεται όλο και πιο δυνατό. Το σκοτάδι τελικά θα χάσει. Το κακό θα νικηθεί», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του την Κυριακή.

Χριστούγεννα με φόβο και θλίψη στο Πακιστάν

Στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, οι χριστιανοί των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από μουσουλμανικό πλήθος τον Αύγουστο, γιόρτασαν μέσα σε κλίμα φόβου στην πόλη Jaranwala. Οι χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους δράστες, και επέστρεψαν σε τόπους γεμάτους καταστροφές.

Ο κάτοικος της Jaranwala, Ratan Bhatti, δήλωσε ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως παλιά. «Κάθε σπίτι ήταν φωτισμένο, διακοσμημένο με αστέρια», είπε. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με φόβο και θλίψη. Η μεγαλύτερη εκκλησία μας κάηκε. Είναι δύσκολο να ξεχάσουμε εκείνη την ημέρα».

Το μακελειό ήταν μια από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην ιστορία του Πακιστάν και προκάλεσε εθνική καταδίκη. Η μειονότητα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων του Πακιστάν, αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο μισαλλόδοξη ατμόσφαιρα στο μουσουλμανικής πλειοψηφίας έθνος, όπου οι ριζοσπαστικές θρησκευτικές και σεχταριστικές ομάδες έχουν γίνει πιο ισχυρές.

Ο τοπικός ιερέας Khalid Mukhtar δήλωσε ότι οι άνθρωποι στην Jaranwala δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το τραύμα τους. «Δεν έχουμε δει ακόμη το παραδοσιακό πνεύμα των Χριστουγέννων. Προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να γιορτάσουν τη γιορτή με παραδοσιακή θέρμη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να το γιορτάσουμε», πρόσθεσε ο Mukhtar.