Κόσμος|26.12.2023 19:48

Αντιδράσεις για το σχέδιο αντικατάστασης των βιτρό στην Παναγία των Παρισίων: «Πρόκειται για βανδαλισμό»

Newsroom

Κύμα αντιδράσεων και επικρίσεων για βανδαλισμό έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να αντικαταστήσει τα βιτρό στα πλαϊνά παράθυρα της Παναγίας των Παρισίων με νέα έργα πιο... σύγχρονής αισθητικής.

Μέχρι στιγμής 122.875 Γάλλοι υπογράφουν διαδικτυακή καμπάνια με αίτημα να διατηρηθούν τα παλιά ιστορικά βιτρό που σχεδίασε ο  αρχιτέκτονας Βιολέ-Λε-Ντυ.

Ο αρχιεπίσκοπος Παρισιού, Laurent Ulrich, σύμφωνα με τον Guardian, με επιστολή του ζήτησε από τον Μακρόν τα βιτρό να αντικατασταθούν και ο δεύτερος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο αίτημα του.

Καμπάνια για να μείνουν τα παλιά βιτρό

«Τα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων που σχεδίασε ο Λε-Ντυ δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Είναι μια γνήσια δημιουργία που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστός στη γοτθική προέλευση του καθεδρικού ναού», αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας.

Ο Didier Rykner, ιδρυτής και εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού La Tribune de l'Art, ο οποίος ξεκίνησε την καμπάνια υποστηρίζει ότι μια πολύ καλύτερη σύγχρονη παρέμβαση θα ήταν να ανοιχτούν νέα παράθυρα στον βόρειο πύργο του καθεδρικού ναού, όπου η μάχη των πυροσβεστών για τη διάσωση του οικοδομήματος ήταν πιο σκληρή.

«Όπως μπορείτε να δείτε από μερικά από τα βίντεο, ο καθεδρικός ναός έχει κόλπους χωρίς βιτρό, κλειστούς μόνο από λευκούς φεγγίτες. Η τοποθέτηση βιτρό παραθύρων σε αυτά δεν θα μείωνε την αρμονία που επιδιώκει ο Βιολέ-Λε-Ντυ και θα ενίσχυε τον καθεδρικό ναό», έγραψε σχετικά ο Didier Rykner, ο οποίος είναι έγκριτος σχολιαστής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γαλλίας και συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού La Tribune de l’Art.

Εμανουέλ ΜακρόνΠαναγία των Παρισίωνειδήσεις τώραΠαρίσι