Κόσμος|27.12.2023 10:12

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Newsroom

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημαίνων στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), ο οποίος είχε υπηρετήσει σε κορυφαία πόστα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οικογένειάς του, ο Σόιμπλε πέθανε στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Η πορεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Συνέδεσε το όνομά του, τόσο με την ενσωμάτωση της ανατολικής Γερμανίας στη Δυτική, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, όσο και με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσε η Ελλάδα, αλλά και συνολικά με την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας. 

Γεννημένος στο Φράιμπουργκ, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς του CDU. Διαμόρφωσε την ομοσπονδιακή πολιτική για δεκαετίες και ήταν το μακροβιότερο μέλος της Bundestag. Από τη δεκαετία του 1980, κατείχε κυβερνητικά αξιώματα, μεταξύ των οποίων ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Υπουργός Εσωτερικών υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ο Σόιμπλε ήταν και πάλι υπουργός Εσωτερικών από το 2005 έως το 2009 και υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017. Σε αυτόν τον ρόλο έγινε γνωστός και εκτός Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Μεταξύ 1991 και 2000, ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Bundestag, ενώ για ένα διάστημα ήταν και αρχηγός του κόμματος CDU. Έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1990, ο Σόιμπλε ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Σόιμπλε ήταν κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο δωρεών του κόμματος CDU επί Χέλμουτ Κολ που ήρθε στο φως το 1999. Αφού παραδέχτηκε ότι έλαβε δωρεά 100.000 μάρκων σε μετρητά, παραιτήθηκε από αρχηγός του CDU τον Φεβρουάριο του 2000.

υπουργός Εσωτερικώνειδήσεις τώραΓερμανίαυπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε