Κόσμος|28.12.2023 17:36

Politico: Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική στον πόλεμο της Ουκρανίας - Θέλουν συνομιλίες και συμφωνία με τη Ρωσία

Newsroom

Αλλάζει η στάση της Δύσης για την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους να εστιάζουν αθόρυβα σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος, παρά να συνεχιστεί η βοήθεια στο Κίεβο για μια «ολοκληρωτική νίκη» επί της Μόσχας. Όπως αναφέρει το Politico, μια τέτοια διαπραγμάτευση θα σήμαινε πιθανότατα και την παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Αλλαγή στην τακτική του πολέμου 

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αλλαγή στην πολιτική τους και πως εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από τη χώρα.

Αλλά μαζί με τους ίδιους τους Ουκρανούς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου από τις «αποτυχημένες μάχες» σε μια ισχυρότερη αμυντική θέση έναντι των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την κατασκευή οχυρώσεων, συρματοπλεγμάτων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας για την προμήθεια του αναγκαίου οπλισμού που το αμερικανικό Κογκρέσο κωφεύει να αντικαταστήσει.

«Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων»

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Politico αυτή την εβδομάδα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση.

«Αυτή ήταν η θεωρία μας. Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος τελικά είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία επειδή δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει επίσημα.

«Θέλουμε η Ουκρανία να έχει τα ισχυρότερα δυνατά χαρτιά όταν έρθει αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Ο αξιωματικός  τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην επίθεση κατά τόπους και συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. «Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν το έδαφός τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε από το να εξαπολύσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο πολιτικός κίνδυνος για τον Μπάιντεν 

Για τον Τζο Μπάιντεν, αυτό είναι κάτι δύσκολο με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη και η προεκλογική εκστρατεία, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του. Καθώς βοηθάει την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να φανεί ότι παραδίδει το πλεονέκτημα στον Πούτιν, αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι στέκεται πλήρως πίσω από την υπόσχεση του Ζελένσκι για νίκη επί της Μόσχας.

«Αυτές οι συζητήσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες αρχίζουν, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει δημοσίως λόγω του πολιτικού κινδύνου για τον Μπάιντεν», δήλωσε αξιωματούχος του Κογκρέσου που γνωρίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους - με την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη να υποχωρεί στο Καπιτώλιο και την άλλοτε πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Ζελένσκι να αποτυγχάνει από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο - ο Μπάιντεν άλλαξε την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Έχει πει πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν υποστήριξη για «όσο μπορούν» και πως «η Ουκρανία έχει ήδη νικήσει και ο Πούτιν απέτυχε».

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό είναι κώδικας για το: «Ετοιμαστείτε να ανακηρύξετε μια μερική νίκη και να βρείτε έναν τρόπο για εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα, η οποία θα αφήσει την Ουκρανία μερικώς διαιρεμένη».

Λευκός ΟίκοςΜόσχαΟυκρανίαΤζο ΜπάιντενΚίεβοειδήσεις τώραΡωσία