Κόσμος|29.12.2023 23:29

Χαλέντ Νεζάρ: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Αλγερίας – Είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή ο στρατηγός Χαλέντ Νεζάρ, πρώην υπουργός Άμυνας της Αλγερίας. Ο Νεζάρ είχε κατηγορηθεί, στην Ελβετία, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή (29/12) στο Αλγέρι, σε ηλικία 86 ετών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που μετέδωσε την είδηση, ο θάνατός του επήλθε μετά από μακρά ασθένεια.

Ο Χαλέντ Νεζάρ, υπήρξε υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της ανατροπής της δημοκρατικής πολιτικής από τον στρατό το 1992 καθώς και του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε της πολιτειακής εκτροπής. Τον περασμένο Αύγουστο σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,  από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας. Μεταξύ αυτών και ο συντονισμός βασανιστηρίων και προσπαθειών για την «εξόντωση» της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης. Τότε, ο αλγερινός υπουργός εξωτερικών, Αχμέντ Αττάφ, είχε καταδικάσει τις κατηγορίες.

Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια του Νεζάρ, έστειλε ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Στο μήνυμά του, ανέφερε ότι, ο στρατηγός, «αφιέρωσε τη ζωή του… στην υπηρεσία του έθνους». Στη βορειοαφρικανική χώρα, ο εκλιπών θεωρείται μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών του Οκτωβρίου 1988, όταν εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ο Νεζάρ υπήρξε διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της χώρας επιφορτισμένος με τη διαχείριση της «κατάστασης πολιορκίας». Τον Ιανουάριο του 1992, ο στρατός διέκοψε δια της βίας τις εκλογές που επρόκειτο να αναδείξουν στην εξουσία ένα ισλαμιστικό κόμμα. Έτσι, επισπεύσθηκε ο 10ετής εμφύλιος πόλεμος μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστικών δυνάμεων.

Το 2019, ο  Νεζάρ καταδικάστηκε ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά ωστόσο, αργότερα, επέστρεψε στην Αλγερία.

θάνατοςειδήσεις τώραΑλγερίαστρατηγός