Κόσμος|29.03.2019 16:26

Alexandria Ocasio-Cortez: Η viral ομιλία της για καθαρό αέρα και νερό (vid)

Αθανασία Κουλέτα

Είναι μόλις 29 ετών και συνιστά την πιο μικρή ηλικιακά γερουσιαστή που έχει υπάρξει ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Alexandria Ocasio-Cortez ή αλλιώς AOC, έχει γίνει viral αρκετές φορές, για τις ομιλίες της αλλά και το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα πολύπαθα μικρομεσαία στρώματα των ΗΠΑ. 

Πριν από δύο ημέρες, μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή και τη Νέα Πράσινη Σύμβαση (New Green Deal), στόχος της οποίας είναι να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα κατέστρεφε την οικονομία και θα οδηγούσε στην αύξηση των φόρων. 

Η απάντηση της Cortez ήρθε, όπως συνηθίζει, από την πλευρά εκείνων που επηρεάζονται όσο λίγοι από την Κλιματική Αλλαγή: «Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους πως ο προβληματισμός τους και η επιθυμία τους για καθαρό νερό και αέρα είναι ελιτισμός; Αυτό δεν είναι ελιτισμός. Είναι θέμα ποιότητας ζωής. Πείτε το στα παιδιά που ζουν στο νότιο Μπρονξ και εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ. Πείτε το στις οικογένειες του Φλιντ, που η υγεία των παιδιών τους έχει καταστραφεί για πάντα. Αποκαλέστε τους ελιτιστές. Άνθρωποι πεθαίνουν. Πεθαίνουν! Και η απάντηση από την άλλη άκρη της αίθουσας είναι να φτιάξουμε μια τροπολογία, μόλις πέντε λεπτά πριν από μια ακρόαση; Αν λέμε ότι είμαστε περισσότερο πρόθυμοι να επενδύσουμε προκειμένου να σώσουμε τις τράπεζες παρά να επενδύσουμε στους αγρότες μας, τότε δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ». 

Ποια είναι η Alexandria Ocasio-Cortez

Πριν να εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, η 29χρονη βουλευτής εργαζόταν σε αλυσίδες φαστ φουντ και μπαρ, ακόμη και 18 ώρες συνεχόμενα, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. 

Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις εκλογές, νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό της, Joe Crowley, ο οποίος την αποκάλεσε «κοριτσάκι». Με τον ίδιο χαρακτηρισμό την αποκάλεσε και ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος Ed Rollins. Η απάντηση της Cortez ήταν πως ο Rollins αποτελεί «ζωντανό παράδειγμα για τον λόγο που πρέπει να φορολογηθεί ο μισογυνισμός κατά 100%». 

Είναι από εκείνους τους πολιτικούς που για την προεκλογική της εκστρατεία δεν δέχθηκε επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις. Πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, εγγυήσεις για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας, πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους, στέγαση για όλους, έλεγχο στην οπλοκατοχή είναι μερικές μόνο από τις θέσεις της. Όσον αφορά στην πρότασή της για το περιβάλλον, η AOC ζήτησε φόρο ύψους 60%-70% για τους πιο πλούσιους. Κι αν σε κάποιους ακούγεται απλώς πολύ «αριστερή», ο Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομολόγος, είπε για εκείνη στις New York Times: «Ως προς τη φορολογία, λέει απλώς αυτό που λένε καλοί οικονομολόγοι». 

Η Alexandria Ocasio-Cortez συγκεντρώνει πολλά από εκείνα που δεν αντέχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μαζί του μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας: έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, είναι μέλος εργατικής οικογένειας μεταναστών (έχει καταγγείλει την πολιτική μηδενικής ανοχής του Τραμπ στο μεταναστευτικό), και είναι γυναίκα με πολύ συγκεκριμένη άποψη στα πράγματα, την οποία και εκφράζει με πάθος. 

«Πολλά από τα μέλη του Κογκρέσου γεννήθηκαν πλούσια ή μεγάλωσαν σε οικονομικά εύρωστο περιβάλλον. Πώς μπορείς να νομοθετείς για μια καλύτερη ζωή της εργατικής τάξης αν δεν έχεις υπάρξει ποτέ μέλος της; Δοκίμασε να ζήσεις με την αγωνία του να μην έχεις περίθαλψη και ασφάλεια. Πρόκειται για έναν υπαρξιακό φόβο. Κι εγώ μπορώ να αισθανθώ αυτό τον φόβο, αισθάνομαι ότι καταλαβαίνω τι συμβαίνει στους πολίτες, γιατί το έχω βιώσει η ίδια», έχει δηλώσει. 

Οι άνθρωποι που επιθυμούν μια αλλαγή στην Αμερική βρίσκουν στο πρόσωπο της Cortez μια ελπίδα κι εκείνη δείχνει να ανταποκρίνεται στις αγωνίες τους. Η ιστορία θα δείξει αν θα μείνει «πιστή» σε αυτή τη θέση ως το τέλος της διαδρομής της. 

viralΗΠΑAlexandria Ocasio-Cortezομιλία