Κόσμος|02.01.2024 16:40

Συζήτησε ο Τόνι Μπλερ με το Νετανιάχου για εκτοπισμό Παλαιστίνιων από τη Γάζα; Η αποκάλυψη και η απάντηση

Newsroom

Αντιδράσεις και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε η πληροφορίες που μετέδωσε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, είχε συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Η αποκάλυψη ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού

Σύμφωνα με το Channel 12, ο Μπλερ, που αποχώρησε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας το 2007 και ο οποίος ήταν στη συνέχεια απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή με αποστολή την εγκαθίδρυση παλαιστινιακών θεσμών, είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το κανάλι, θα μπορούσε επιπλέον να έχει ρόλο ενδιάμεσου με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια «εθελοντική επανεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας.

Κατηγορηματική διάψευση

Όμως το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ, το Tony Blair Institute for Global Change, χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς αυτούς. Δημοσιεύθηκαν «χωρίς καμία επαφή με τον Τόνι Μπλερ και την ομάδα του. Καμία συζήτηση αυτού του τύπου δεν έλαβε χώρα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

«Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε μια τέτοια συζήτηση, καθώς η ιδέα είναι λανθασμένη επί της αρχής. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν και να ζήσουν στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή προεδρία απέρριψε «κάθε ύποπτη προσπάθεια» να διοριστεί ο Μπλερ «ή κάθε άλλο πρόσωπο για να επιφορτιστεί με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα», καταγγέλλοντας μια «καταδικαστέα ενέργεια», σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Δύο Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες πως το Ισραήλ πρέπει να «ενθαρρύνει» τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς άλλες χώρες. Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις αυτές.

Λωρίδα της ΓάζαςΜπένιαμιν ΝετανιάχουΙσραήλειδήσεις τώραΤόνι Μπλερ