Κόσμος|02.01.2024 17:43

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

Newsroom

Στους 55 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από τον  μέγα-σεισμό των 7,6 Ρίχτερ  που σημειώθηκε στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας την Τρίτη και προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μεγάλα προβλήματα στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο NHK.

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε όλες τις οδηγίες για τσουνάμι κατά μήκος τμημάτων της δυτικής ακτής της χώρας την Τρίτη, αλλά περισσότερο από 24 ώρες μετά τον σεισμό, η πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της απομονωμένης χερσονήσου Νότο ήταν περιορισμένη.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μια έκτακτη σύσκεψη για τις καταστροφές την Τρίτη ότι ένας κατεστραμμένος δρόμος είχε κόψει την πρόσβαση στην περιοχή.

Αξιωματούχοι με ελικόπτερα είχαν πετάξει πάνω από τη χερσόνησο, γνωστή για το παράκτιο τοπίο και τα αγροτικά της τοπία, και ανέφεραν ότι είδαν κατεστραμμένους δρόμους, κατολισθήσεις και μεγάλες πυρκαγιές, είπε.

«Για να εξασφαλίσουμε τη διαδρομή εκεί, θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο επίγεια αλλά και εναέρια και θαλάσσια. Από χθες το βράδυ καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μεταφορά αγαθών, προμηθειών και προσωπικού εκεί», δήλωσε ο Κισίντα.

Η κεντρική πόλη Γουατζίμα, στην οποία ζουν περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι, φαίνεται ότι είναι από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Αξιωματούχοι της πόλης Γουατζίμα δήλωσαν στο CNN ότι 15 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί εκεί.

Η παραθαλάσσια πόλη φημίζεται για την πρωινή αγορά της, αλλά οι πρώτες έρευνες από αέρος την Τρίτη αποκάλυψαν πυρκαγιές που σιγοκαίγανε και μεγάλα σύννεφα καπνού που καταπλάκωναν δρόμους με κατεστραμμένα κτίρια. Νωρίτερα η πόλη είδε κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 1,2 μέτρων, σύμφωνα με το NHK.

Την Τρίτη η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Γουατζίμα ανέφερε ότι περίπου 200 κτίρια πιστεύεται ότι κάηκαν στην οδό Ασαΐτσι, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή στη Γουατζίμα, σε πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK.

Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι 25 κτίρια, μεταξύ των οποίων και σπίτια, έχουν καταρρεύσει και σε 14 κατασκευές μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι μέσα, σύμφωνα με το NHK.

Επιπλέον, περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Νότο μετά τις ζημιές που υπέστη ο τερματικός σταθμός. Τους παρέχονται τρόφιμα και κουβέρτες, αλλά οι κοντινοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να βγουν έξω, μετέδωσε την Τρίτη η NHK, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Αν και η έκταση των ζημιών από τον σεισμό της Δευτέρας ακόμη προσδιορίζεται, απέχει πολύ από τα επίπεδα καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 9,0 βαθμών του 2011, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι που προκάλεσε πυρηνική κατάρρευση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σε μια καταστροφή που γίνεται αισθητή ακόμη και σήμερα.

σεισμόςτσουνάμιΙαπωνίαειδήσεις τώρασεισμός τώρα