Κόσμος|06.01.2024 10:29

Όσκαρ Πιστόριους: Τα δεδομένα μετά την αποφυλάκισή του - Οι περιοριστικοί όροι και η καριέρα ως… πάστορας

Newsroom

Ο πρώην πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων βγήκε από τη φυλακή της Νότιας Αφρικής την Παρασκευή με αναστολή, έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής του, που ξεπερνά τα 13 χρόνια, για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Οι ανατροπές της δίκης του πριν από σχεδόν μια δεκαετία καθήλωσαν τη χώρα - και η αποφυλάκισή του αποτελεί τεράστιο ειδησεογραφικό γεγονός στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

Ο διπλά ακρωτηριασμένος αθλητής κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια σε τρεις Παραολυμπιακούς Αγώνες και έγραψε ιστορία το 2012, καθώς έγινε ο πρώτος ακρωτηριασμένος σπρίντερ που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο. Αλλά ο Πιστόριους είναι πλέον γνωστός ως καταδικασμένος δολοφόνος.

Τι θα κάνει στο μέλλον

Όπως γράφει το BBC, η καριέρα του ως αθλητής έχει τελειώσει. Τα εμπορικά brands δεν θα θελήσουν να τον χρηματοδοτήσουν, ενώ δεν πρόκειται να του προτείνουν δουλειά ως αθλητικού σχολιαστή όπως συμβαίνει σε πολλούς αθλητές.

Ο 37χρονος, που κάποτε ονομάστηκε «ο Blade Runner», λέγεται ότι μοιάζει σωματικά πολύ διαφορετικός από τον αθλητή που θυμάται ο κόσμος.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει εικασίες για το μέλλον του, μεταξύ άλλων ότι μπορεί να γίνει κάποιου είδους πάστορας, κάτι που ακολουθεί τις δηλώσεις του πατέρα του πριν από αρκετά χρόνια ότι ο Πιστόριους αναλάμβανε ενεργό ρόλο στη χριστιανική κοινότητα μέσα στη φυλακή.

Πού θα ζήσει ο Πιστόριους

Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πού θα ζήσει, αν και πολλές πηγές ανέφεραν ότι θα μείνει με τον θείο του Άρνολντ σε μια από τις πιο αποκλειστικές περιοχές της Πρετόριας, προστατευμένη πίσω από τους ψηλούς τοίχους της ιδιοκτησίας.

Εκεί συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου του BBC. Κάποιοι από τους συγγενείς του εθεάθησαν να πηγαινοέρχονται με οχήματα, αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις. Ένα μπουκέτο λουλούδια με παραλήπτη τον Πιστόριους παραδόθηκε στο σπίτι του θείου του από κούριερ το μεσημέρι.

Ο ίδιος ο Πιστόριους δεν θα μπορέσει επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το μέλλον του. Μεταξύ των όρων της αναστολής του -που λήγει το 2029- είναι η απαγόρευση να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που παραβιάσει αυτό, ή άλλους όρους που τον περιορίζουν από την κατανάλωση αλκοόλ ή απαγορευμένων ναρκωτικών, μπορεί να επιστρέψει στη φυλακή.

Οι περιοριστικοί όροι

Πολλοί από τους περιορισμούς που θα αντιμετωπίσει ο Πιστόριους τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κοινοί με κάθε άλλον αποφυλακισμένο υπό όρους στη χώρα. Ωστόσο, το υψηλό προφίλ του καθιστά την αποφυλάκιση ασυνήθιστη.

Τον τελευταίο καιρό, πολλές δημόσιες συζητήσεις και σχόλια έχουν τονίσει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στα θύματα του εγκλήματος και όχι στους δράστες.

Συνήθως, όταν ένα άτομο καταδικάζεται για φόνο μετά από δίκη, ο απολογισμός του δολοφόνου - ο οποίος μπορεί να ήταν πολύ οδυνηρός για την οικογένεια του θύματος - συνήθως εξαφανίζεται από τον δημόσιο διάλογο, ενώ ο δολοφόνος συχνά κρύβεται από τα μάτια των πολιτών στη φυλακή για δεκαετίες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο δολοφόνος είναι παγκοσμίως γνωστός και αποφυλακίζεται ενώ είναι ακόμα στα τέλη της δεκαετίας των 30, μετά από λιγότερο από οκτώ χρόνια στη φυλακή.

Οι επόμενες κινήσεις

Η απαγόρευση συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης για τον Πιστόριους θα λήξει τελικά και τότε θα είναι ελεύθερος να μιλήσει. Η φήμη του σημαίνει ότι θα βρει βήμα.

Ο Γκουίν Γκούσκοτ, στενός φίλος της κ. Στέενκαμπ, λέει ότι «κάθε φορά που αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε και να συμβιβαζόμαστε με τα πράγματα, ο Όσκαρ εμφανίζεται».

Προβλέπει ότι τελικά θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για να πει και πάλι τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

«Το να βγει και να μιλήσει στο κοινό, και ενδεχομένως, ξέρετε, να πυροδοτήσει ένα από τα συναισθήματά μας με λάθος τρόπο, απλά θα μας πάει όλους πίσω», είπε.

Η μητέρα της Στέενκαμπ, η Τζουν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Πιστόριους είχε αποκατασταθεί ούτε πιστεύει την ιστορία του που ισχυρίζεται ότι νόμιζε ότι η κόρη της ήταν εισβολέας τη νύχτα που την πυροβόλησε.

Αλλά την ημέρα της αποφυλάκισής του είπε ότι εκείνη και ο εκλιπών σύζυγός της, Barry, είχαν αποδεχτεί ότι η αναστολή ήταν μέρος του νοτιοαφρικανικού συστήματος δικαιοσύνης, αν και δεν είχαν ποτέ συμβιβαστεί με τον θάνατο της κόρης τους.

Οι διαφορετικές εκδοχές της υπόθεσης

Στη Νότια Αφρική, ακούγονται διαφορετικές απόψεις για την υπόθεση, με ανθρώπους που ανήκουν στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους ή οικογένειες να εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ενοχή του.

Ορισμένοι ξεχνούν ότι καταδικάστηκε για φόνο μετά από έφεση, θυμούνται την αρχική καταδίκη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ένα ελαφρύτερο αδίκημα που ισοδυναμεί με ανθρωποκτονία, και οι μνήμες των ανθρώπων για τα στοιχεία έχουν αναπόφευκτα ξεθωριάσει.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να εξεταστούν για αναστολή όταν έχουν εκτίσει το ήμισυ της συνολικής ποινής τους.

Όμως η Bulelwa Adonis, της νοτιοαφρικανικής ομάδας εκστρατείας Women for Change, λέει ότι η πρόωρη αποφυλάκισή του αποκαλύπτει μια «ομαλοποίηση της επιείκειας όταν πρόκειται για θύτες, όταν πρόκειται για οποιονδήποτε διαπράττει οποιοδήποτε είδος γυναικοκτονίας ή βίας με βάση το φύλο».

Θεωρεί ότι το γεγονός ότι κάποτε ήταν εθνικός ήρωας εξακολουθεί να χρωματίζει τις αντιλήψεις ορισμένων ανθρώπων.

δολοφονίαειδήσεις τώραΝότια ΑφρικήΠαραολυμπιακοί Αγώνεςδολοφόνος