Κόσμος|06.01.2024 15:40

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν: Στο «μενού» Μεσανατολικό, Σουηδία και F-16 - Συνάντηση με Μητσοτάκη το απόγευμα

Newsroom

Στην Τουρκία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και με τον Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Τούρκο πρόεδρο διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ η ατζέντα ήταν πλούσια. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπλίνκεν θα  συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη με τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια των επαφών στην Τουρκία έγιναν συζητήσεις για τα F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας. Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Η τροπολογία για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Τουρικής Εθνοσυνέλευσης λίγο πριν από την εκπνοή του 2023. Το επόμενο βήμα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, αλλά η Άγκυρα ζητά να δώσει ταυτόχρονα το «πράσινο φως»  το Κογκρέσο για την αγορά των F-16.

Στην προηγούμενη επίσκεψη του  Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε δεχθεί να τον συναντήσει. Το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση αυτή τη φορά φαίνεται να σηματοδοτεί ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στον συμβιβασμό, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Φιντάν σε Μπλίνκεν: Αναμένουμε την ολοκλήρωση της προμήθειας των F-16

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Φιντάν μετέφερε στον ομόλογό του ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των F-16.

Δήλωσε επίσης ότι η τελική απόφαση για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ανθρώπινη τραγωδία, που συνεχίζεται στη Γάζα. Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, ότι δεν επιθυμούν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράκ.

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις 17:30 στα Χανιά, όπου θα τον υποδεχθεί στην οικεία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταί διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ και το πρόγραμμα των F-35. 

Αντονι ΜπλίνκενΤουρκίαΧακάν ΦιντάνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα