Κόσμος|06.01.2024 17:20

Φιντάν στον Μπλίνκεν: «Αναμένουμε την ολοκλήρωση της προμήθειας των F-16»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε σήμερα (6 Ιανουαρίου) στην Κωνσταντινούπολη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Φιντάν μετέφερε στον ομόλογό του ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των F-16. Δήλωσε επίσης ότι η τελική απόφαση για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Άμεση  έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών ζήτησε ο Φιντάν για το μεσανατολικό

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ανθρώπινη τραγωδία, που συνεχίζεται στη Γάζα. Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, ότι δεν επιθυμούν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράκ.

Αντονι ΜπλίνκενΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώραΧακάν ΦιντάνΜέση Ανατολή