Κόσμος|06.01.2024 22:12

Τζον Σαρμπάνης στο OPEN: «Η Τουρκία λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χαμάς»

Newsroom

Στο OPEN και την Έφη Κουτσοκώστα μίλησε, για το κλίμα για Ελλάδα και Τουρκία, ο βουλευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τζον Σαρμπάνης. Ο ίδιος τόνισε ότι, απέναντι στην Τουρκία, «συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για την αξιοπιστία της ως συμμάχου των ΗΠΑ, ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

«Σοφό να έχουμε μία δόση επιφυλακτικότητας και να απαιτούμε μηχανισμούς λογοδοσίας με την Τουρκία»

Ο Τζον Σαρμπάνης επισήμανε ότι, μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ, «σίγουρα υπάρχει τώρα πολύ μεγαλύτερος προβληματισμός γιατί είδαμε, τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Τουρκία δεν έχει γίνει απλώς ο απολογητής της Χαμάς, αλλά φαίνεται ότι λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της. Και υπάρχουν πολλά μέλη του Κογκρέσου που καταλαβαίνουν ότι, στις υποθέσεις μας με την Τουρκία, είναι σοφό να έχουμε μία υγιή δόση επιφυλακτικότητας και να απαιτούμε μηχανισμούς λογοδοσίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση, από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, του Μπομπ Μενέντεζ, που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των συμφερόντων της Ελλάδας. «Ο γερουσιαστής Μενέντεζ σίγουρα πρόβαλλε σημαντικούς προβληματισμούς και συνεχίζει να το κάνει, όσον αφορά την πώληση των F – 16, αλλά δεν ήταν ο μόνος με αυτή την οπτική. Και ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής, ο Γερουσιαστής Κάρντιν, σίγουρα εκτιμά την οπτική της Ελλάδας για την κατάσταση και νομίζω ότι, και αυτός και άλλοι στο Κογκρέσο, τη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσουν να εκφράζουν την προσδοκία ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα στην  περιοχή. Σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια και, συχνά, οι πράξεις της Τουρκίας δυστυχώς δε μάς εμπνέουν εμπιστοσύνη».

ειδήσεις τώραΗΠΑΚογκρέσοΡόμπερτ ΜενέντεζγερουσιαστέςΤουρκία