Κόσμος|09.01.2024 15:31

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας

Newsroom

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε τον 34χρονο υπουργό Παιδείας της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ως πρωθυπουργό, όπως μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ο νεότερος Γάλλος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και θα διαδεχθεί την Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία παραιτήθηκε χθες.

Ο ανασχηματισμός έρχεται καθώς ο Μακρόν επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα φέτος.

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, γεννήθηκε το 1989 στο Hauts-de-Seine. Σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη διατελέσει σε διάφορους ρόλους, μεταξύ των οποίων κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισμού.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Ατάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα προσχώρησε στο κεντρώο κόμμα του Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση.

«Ο Γκαμπριέλ Ατάλ μοιάζει λίγο με τον Μακρόν του 2017», δήλωσε ο βουλευτής Πατρίκ Βινιάλ, αναφερόμενος στο σημείο κατά το οποίο ο πρόεδρος ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως ο νεότερος ηγέτης στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, που τότε ήταν δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Εμανουέλ Μακρόνανασχηματισμόςειδήσεις τώραΓαλλία