Κόσμος|09.01.2024 17:11

Ιταλία: Σάλος και οργή για το μαζικό φασιστικό χαιρετισμό σε διαδήλωση

Newsroom

Σάλος και πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα βίντεο και οι φωτογραφίες με χιλιάδες διαδηλωτές στη Ρώμη, κάνουν μαζικά απαγορευμένο φασιστικό χαιρετισμό. Η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση, την ώρα που ο πρόεδρος της Γερουσίας έριξε λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για… ρωμαϊκό χαιρετισμό που δεν είναι παράνομος.

Τι συνέβη με τον φασιστικό χαιρετισμό

Το συλλαλητήριο το βράδυ της Κυριακής σε μια εργατική συνοικία τίμησε τη δολοφονία το 1978 δύο μελών μιας νεοφασιστικής ομάδας νεολαίας σε μια επίθεση. Σε κάποιο σημείο του συλλαλητηρίου, οι συμμετέχοντες σήκωσαν το δεξί τους χέρι σε έναν χαιρετισμό που παραπέμπει στη φασιστική δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Σύμφωνα με τη μεταπολεμική νομοθεσία, η χρήση φασιστικών συμβολισμών, συμπεριλαμβανομένου του χαιρετισμού με το σηκωμένο χέρι, γνωστού και ως ρωμαϊκού χαιρετισμού, απαγορεύεται.

Οργή και σάλος

Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Elly Schlein, η οποία ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο νομοθετικό σώμα, ήταν μεταξύ εκείνων που απαίτησαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια Μελόνι να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο για να εξηγήσει γιατί η αστυνομία προφανώς δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το συλλαλητήριο. Η κρατική τηλεόραση της Rai δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ιταλική αστυνομία ερευνά τον μαζικό χαιρετισμό.

Λάδι στη φωτιά

Ωστόσο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα ισχυρίστηκε πως «ο ρωμαϊκός χαιρετισμός oρισμένες φορές δεν αποτελεί αδίκημα».

«Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Με αναφορά, δε, στο συμβάν της Κυριακής, πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».

Σε δηλώσεις του παράλληλα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας της Ρώμης τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι». Κατά την άποψη του Ινιάτσιο Λα Ρούσα «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».

Όταν ο Λα Ρούσα εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, το φθινόπωρο του 2022, στην Ιταλία μέρος του Τύπου υπενθύμισε ότι στο σπίτι του υπήρχαν προτομές του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Προτομές τις οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέχεια, δώρισε σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.

Προς το παρόν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν έχει τοποθετηθεί για το περιστατικό.

ειδήσεις τώραΤζόρτζια ΜελόνιΙταλίαφασισμός