Κόσμος|09.01.2024 17:52

Νέες λεπτομέρειες για το ισραηλινό κατασκοπευτικό δίκτυο στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Οι Ισραηλινοί πράκτορες χρησιμοποίησαν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με Παλαιστίνιους που διαμένουν στην Τουρκία, σύμφωνα με νέες διαρροές τους τουρκικής αστυνομίας στον Τύπο. 

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και αστυνομικοί προσήγαγαν 34 υπόπτους σε διάφορες επαρχίες πριν από 2 εβδομάδες και τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 15 υπόπτων την προηγούμενη Παρασκευή.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι τόσο η Μοσάντ όσο και η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet διεύθυναν τις επιχειρήσεις στην Τουρκία, αλλά δεν είναι σαφές ποια υπηρεσία ελέγχει το κέντρο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα δίκτυα ήταν μεγάλα και συγκέντρωναν ουσιαστικές πληροφορίες για την παλαιστινιακή κοινότητα της Τουρκίας.

Οι καταθέσεις  των υπόπτων στην τουρκική αστυνομία αποκάλυψαν ότι είχαν αναλάβει μία σειρά από καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής προσωπικών πληροφοριών Παλαιστινίων, φωτογραφιών καταστημάτων που συνδέονται με αυτούς και πληροφοριών σχετικά με συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου πιστεύεται ότι διέμεναν.

Οι ύποπτοι

Ένας ύποπτος, ο οποίος είναι ακόμη ελεύθερος και έχει την κωδική ονομασία MZ, πιστεύεται ότι είναι πρώην σωματοφύλακας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Χαλίντ Μεσάαλ. Κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μεταβίβασε πληροφορίες. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω πληροφορίες που συνέλεξαν οι ύποπτοι στάλθηκαν σε μια ισραηλινή μεραρχία που ονομάζεται «Ισραηλινό Κέντρο Επιχειρήσεων Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Διαδίκτυο».

Ένας ύποπτος με την κωδική ονομασία HMA εργαζόταν στην υγειονομική διεύθυνση της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης ως υπάλληλος κοινοτικής υποστήριξης λόγω της γνώσης της αραβικής γλώσσας και είχε ειδικά καθήκον να συλλέγει πληροφορίες για τραυματίες και άτομα με χαμηλότερο εισόδημα που είχαν φτάσει από την Παλαιστίνη.

Η τουρκική αστυνομία κατηγορεί τον/την HMA ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στο σύστημα υγείας και πούλησε πληροφορίες σε αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η αναφορά της αστυνομίας λέει ότι είχε ένα λογισμικό κρυπτογράφησης που ονομάζεται «Truecyrpt» εγκατεστημένο στις συσκευές του για την προστασία ορισμένων αρχείων. Το πρόγραμμα δεν έχει αναπτυχθεί, ούτε υποστηρίζεται από το 2014, αλλά είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο δωρεάν λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να κρυπτογραφούν τοπικά τα αρχεία στον υπολογιστή τους πριν τα στείλουν σε άλλο χρήστη μέσω του διαδικτύου.

Ένας άλλος ύποπτος, ένας Σύρος με την κωδική ονομασία HH, είχε τραβήξει φωτογραφίες εξωτερικών διαμερισμάτων, όπου πιστεύεται ότι ζούσαν Παλαιστίνιοι. Η αστυνομία είπε ότι οι φωτογραφίες ανέβηκαν στους Χάρτες της Google και στη συνέχεια μεταδόθηκαν σε Ισραηλινούς χειριστές. Ο HH φέρεται να πληρώθηκε 12.400 τουρκικές λίρες (414 δολάρια) στις 14 Δεκεμβρίου για την παροχή των εικόνων.

Ο Λιβανέζος πολίτης Μ.Β. κατηγορείται ότι κατασκόπευε τη Διεθνή Ένωση Νέων της Θέλησης, μια οργάνωση που έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την παλαιστινιακή κατάσταση. Ο MB λέγεται ότι μοιράστηκε τα προσωπικά στοιχεία περίπου 20 έως 25 ατόμων που σχετίζονται με τον εργοδότη του για 500$. Η τουρκική αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Μ.Β. έστειλε τις σχετικές πληροφορίες στο ισραηλινό κέντρο.

Ένας Τούρκος πολίτης, με την κωδική ονομασία KA, εργαζόταν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είχε ως στόχο την παροχή υποτροφιών σε Παλαιστίνιους.

Άλλες εθνικότητες που εμπλέκονται περιλαμβάνουν πολίτες της Κένυας, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν κάνει πληρωμές στους φερόμενους κατασκόπους. Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι άλλοι 12 ύποπτοι παραμένουν ελεύθεροι και πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η καταστολή του Δεκεμβρίου είναι η τέταρτη επιχείρηση αντικατασκοπείας της Τουρκίας εναντίον ενός δικτύου πληροφοριοδοτών και λειτουργών που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ από το 2021. Τούρκοι αξιωματούχοι πληροφοριών λένε ότι υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται οι Ισραηλινοί - σε ορισμένους ανατίθενται καθήκοντα ρουτίνας, ενώ άλλοι εμπλέκονται επιχειρησιακά.

Ισραήλμυστικές υπηρεσίεςΤουρκίαειδήσεις τώραΜοσάντΠαλαιστίνη