Κόσμος|09.01.2024 22:20

Τα «έσπασαν» Μπλίνκεν και Νετανιάχου στο Ισραήλ - Μόνος του παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Newsroom

Σε «βαρύ» κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Χαρακτηριστικό της έντασης το γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη στο Τελ Αβίβ.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αλλά και την «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Όπως είπε, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει άδικα τους ανθρώπους τους.

«Εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ»

«Εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί» επισήμανε και ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα».

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μία πορεία προς τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας μακροπρόθεσμα» και είπε ότι «ο απολογισμός για τους κατοίκους της Γάζας, ειδικά για τα παιδιά, είναι πολύ υψηλός».

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, πρέπει να μεταφερθούν στη Γάζα «περισσότερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα» και το Ισραήλ πρέπει να κάνει «ό,τι μπορεί» για να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης πως το Ισραήλ πρέπει να υποστηρίξει και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας: «Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».