Κόσμος|06.11.2018 11:27

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κρίσιμο τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom

Αντιμέτωπος με την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την προεδρία του έρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές για τους αντιπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Οι Αμερικανοί καλούνται πιο συγκεκριμένα να ψηφίσουν για τις 435 έδρες της Βουλής, για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας (35 από τις συνολικά 100 έδρες), για τους κυβερνήτες 36 πολιτειών αλλά και για εκατοντάδες δημάρχους και τοπικούς άρχοντες. Με αυτά τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών είναι εάν το ένα ή και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου θα αλλάξουν χέρια, αναγκάζοντας έτσι τον Αμερικανό πρόεδρο να «συνεργαστεί» με τους Δημοκρατικούς. Για να πάρει ένα από τα δύο κόμματα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων χρειάζεται 218 έδρες και στη Γερουσία 51 έδρες.

Μέχρι σήμερα την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα την έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Συνολικά, από τις 35 έδρες της Γερουσίας, για τις οποίες γίνονται εκλογές, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τις 26. Από την άλλη, όπως κατέγραφαν και όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρότι έχουν μικρές πιθανότητες να ελέγξουν και τα δύο Σώματα και έτσι να κάνουν σαφέστατα πιο δύσκολη τη ζωή του Αμερικανού προέδρου, ο έλεγχος της Βουλής θα επέτρεπε στους Δημοκρατικούς, σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία εναντίον του Τραμπ, να ξεκινήσουν ακόμη και μια διαδικασία για «πρόταση μομφής» (impeachment) εναντίον του.

Οι Δημοκρατικοί έριξαν φέτος αρκετούς «εναλλακτικούς» υποψηφίους, προερχόμενους από τις πιο αριστερές τάσεις του κόμματος στη μάχη για την επικράτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στόχος υποτιμητικών σχολίων Μεταξύ αυτών, τον περισσότερο «θόρυβο» έχει κάνει η 28χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, η οποία, σε περίπτωση που νικήσει τον αντίπαλό της, Ρεπουμπλικάνο Ελληνοαμερικανό Αντονι Πάππας στη 14η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, θα είναι η νεαρότερη βουλευτής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί, για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Γερουσία, πρέπει να μη χάσουν καμία από τις έδρες που κατέχουν και να κερδίσουν και άλλες δύο, ενώ για να αποκτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή πρέπει να κερδίσουν 23 έδρες περισσότερες από αυτές που έχουν σήμερα

Η Κορτέζ, που δηλώνει υπέρμαχος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, έχει γίνει στόχος πολλών υποτιμητικών σχολίων από τους Ρεπουμπλικάνους, αρκετοί από τους οποίους, με αφορμή την αριστερή στροφή των Δημοκρατικών, επαναφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή τη ρητορική ενάντια στον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Επίσης, το ενδιαφέρον των διεθνών μίντια έχει τραβήξει και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του γερουσιαστή του Τέξας Μπέτο Ο’ Ρουρκ, ο οποίος κατεβαίνει ως αντίπαλος του Τεντ Κρουζ και έχει ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο στυλ του και τη σχέση του με την πανκ μουσική και το σκέιτ.

Ντόναλντ Τραμπενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΡεπουμπλικάνοιΔημοκρατικοί