Κόσμος|11.01.2024 21:55

Στη δεύτερη θέση οι Τούρκοι για ελληνική «Golden Visa» - Τους περνούν μόνο οι Κινέζοι

Μαρία Ζαχαράκη

Πρωτοσέλιδο στην Τουρκία η μεγάλη ζήτηση για «Χρυσή Βίζα» από Τούρκους στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι κατέχουν τη 2η θέση στις αιτήσεις χορήγησης Golden Visa στην Ελλάδα. Συνολικά, 457 Τούρκοι πολίτες έχουν λάβει τη σχετική ελληνική βίζα από την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ κατά μέσο όρο για την κυβέρνηση της Αθήνας.

Το 45% των επωφελούμενων του προγράμματος Golden Visa είναι Κινέζοι, ενώ οι Τούρκοι αποτελούν περίπου το 10%.

Ένας από τους κύριους λόγους του ενδιαφέροντος των Τούρκων είναι η εγγύτητα πολιτισμού και απόστασης, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο οικονομικό πρόγραμμα αδειών παραμονής.

Πλώρη προς ΗΠΑ

Σιμσέκ και Ερκάν βάζουν στόχαστρο τους Αμερικανούς επενδυτές το 2024. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διοργανώνει την Ημέρα των Επενδυτών για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, φιλοξενώντας πάνω από 200 εκπροσώπους από επενδυτικά ταμεία, το μέγεθος των οποίων φτάνει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, (διαδικτυακώς) και η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν (δια ζώσης) θα συναντηθούν με επενδυτές και θα κάνουν παρουσιάσεις σχετικά με την τουρκική οικονομία.

Από τους θεσμούς που θα συμμετάσχουν στη Νέα Υόρκη ξεχωρίζουν οι Blackrock, Vanguard, Fidelity, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs και PIMCO.

Ρεκόρ εξαγωγών το 2023

Το 2023, οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 0,6% και έφτασαν στο ρεκόρ των 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν:

  • Κάθε πόλη στην Τουρκία ασχολείται τώρα με εξαγωγές.
  • Ο αριθμός των επαρχιών όπου οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυξήθηκε από πέντε σε 30. Η Κωνσταντινούπολη κατέλαβε την πρώτη θέση με εξαγωγές ύψους 59,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την ΕΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, αυξήθηκαν στα 104,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το 2024, οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιοι Τούρκοι δήλωσαν τους περισσότερους φόρους το 2023

Η Διοίκηση Εσόδων ανακοίνωσε τη λίστα όσων δήλωσαν τους περισσότερους φόρους την περίοδο 2022. Ο κάτοχος ρεκόρ ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της Baykar, εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν και δεν αναφέρεται το ποσό της δήλωσής, πλήρωσε στο κράτος 564.124.318 λίρες (17 εκατ. €) ως φόρο.

Το 86% του κύκλου εργασιών της Baykar το 2022, η οποία είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής, προήλθε από έσοδα από εξαγωγές.

  • 4.043.467 φορολογούμενοι υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων.
  • Τη φορολογική περίοδο 2022 στην Τουρκία, κάθε φορολογούμενος δήλωσε κατά μέσο όρο 85.008 λίρες (2.600€) φόρο εισοδήματος.
  • Αντίστοιχα, οι εταιρικές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 ήταν 1.046.568 σε όλη την Τουρκία.
ΚίναGolden VisaΤουρκίαειδήσεις τώρα