Κόσμος|15.01.2024 17:42

Μεγάλες αντιδράσεις για την γκαραζόπορτα στην Αγία Σοφία

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία πυροδότησε η γκαραζόπορτα που τοποθετήθηκε στην Αγία Σοφία, καθώς δεν ταιριάζει με την ιστορική υφή της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στους ξεναγούς που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην περιοχή ανέφερε: «Αυτή η πόρτα είναι μια προσωρινή κατασκευή. Θα αφαιρεθεί όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μιναρέ πάνω από αυτήν. Κατασκευάστηκε ως μέτρο ασφαλείας για τους επισκέπτες που θα μεταβούν στον όροφο, επειδή θα περάσουν κάτω από τις σκαλωσιές του μιναρέ».

Καταγγέλλεται επίσης ότι οι 2 συσκευές ακτίνων Χ που τοποθετήθηκαν μέσα από την γκαραζόπορτα, για την είσοδο και την έξοδο των τουριστών, είναι ανεπαρκείς μπροστά στη λαοθάλασσα που επισκέπτεται καθημερινά το μνημείο.

Τι σημαίνει η προσθήκη πόρτας εμπορικού κέντρου στο μνημείο;

Οι πολίτες που αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν:

«Αν το να γράφεις το όνομα της Αγίας Σοφίας με μια οθωμανική φράση είναι σεβασμός προς τους προγόνους, τι σημαίνει να προσθέτεις μία τέτοια πόρτα εμπορικού κέντρου σε ένα μνημείο; Δεν σέβεστε την Ιστορία;», έγραψε χρήστης. 

«Έχετε δει την πόρτα της Αγίας Σοφίας; Δεν έχει καμία σχέση με την αρχιτεκτονική της», επεσήμανε άλλος χρήστης. 

Τουρκίαειδήσεις τώραΑγία Σοφία