Κόσμος|20.01.2024 13:46

Στα άδυτα των κλινικών απώλειας βάρους στην Τουρκία: Βάζουν γαστρικό μανίκι κι ας μην χρειάζεται

Newsroom

Ένας Τούρκος γιατρός που προωθεί «διακοπές» απώλειας βάρους στο εξωτερικό είπε σε μια δημοσιογράφο του BBC να πάρει βάρος για να μπορέσει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού.

Ο Δρ Ogun Ersen είπε στη δημοσιογράφο -που είχε πάει στην κλινική του χωρίς να έχει αποκαλύψει το επάγγελμά της- να «φάει μερικά σνακ» ώστε να αυξήσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) της για να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους του. Η δημοσιογράφος του BBC είχε ΔΜΣ 24,4, ο οποίος είναι εντός του εύρους υγιούς βάρους. «Πρέπει να τρως, να τρως. Φάε κάτι και φτάσε το 30», δήλωσε ο δρ Έρσεν.

Η δημοσιογράφος έδωσε στην κλινική απώλειας βάρους πληροφορίες που έδειχναν ότι ο ΔΜΣ της ήταν 29, αλλά δεν ζυγίστηκε και δεν έγιναν ιατρικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Αντ' αυτού, ο Δρ Ersen της πρότεινε να κλείσει ραντεβού για χειρουργική επέμβαση σε τρεις μήνες και της είπε να προσπαθήσει να πάρει βάρος.

Ανήθικες πρακτικές

Ένας ειδικός σε θέματα υγείας δήλωσε στο BBC ότι είναι εντελώς ανήθικο να πιέζεις έναν ασθενή να πάρει βάρος για να φτάσει το όριο για χειρουργική επέμβαση. Επισήμανε τους κινδύνους αυτής της μη αναστρέψιμης χειρουργικής επέμβασης και είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται αν δεν είναι απαραίτητη.

Τα παραπεμπτικά σε υπηρεσίες διαχείρισης βάρους στη Σκωτία είναι αυξημένα κατά 96% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα και οι λίστες αναμονής για βαριατρική χειρουργική επέμβαση στο NHS μπορεί να ξεπεράσουν τα τέσσερα χρόνια σε ορισμένες περιοχές. Η τιμή για να γίνει ιδιωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000 λιρών, αλλά μπορεί να κοστίσει μόλις 2.000 λίρες στην Τουρκία.

Ωστόσο, μια έρευνα του BBC Disclosure αποκάλυψε τις ανήθικες πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν φτηνές «διακοπές» απώλειας βάρους στο εξωτερικό.

απώλεια βάρουςχειρουργική επέμβασηειδήσεις τώραΤουρκία