Κόσμος|16.01.2024 16:37

Τουρκία - Πρόεδρος Αμυντικής Βιομηχανίας: Πρώτα ο Θεός, η πρώτη πτήση του KAAN θα πραγματοποιηθεί σύντομα – Τα F-16 θα έρθουν

Μαρία Ζαχαράκη

Το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος KAAN είναι έτοιμο για να πετάξει, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Γκιοργκιούν. «Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση...», αλλά δεν έδωσε και πάλι ημερομηνία δοκιμαστικής πτήσης.

Το 2024 θα είναι ένα έτος όπου θα παραδοθούν τα συστήματα ηλεκτρονικής υποστήριξης των αεροσκαφών ελέγχου εναέριου ανεφοδιασμού, που αναπτύχθηκαν με εθνικές δυνατότητες, δήλωσε ο Χαλούκ Γκιοργκιούν, επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ζούμε την ευτυχία της επίτευξης των στόχων μας»

Δηλώνοντας ότι άφησαν πίσω τους μια χρονιά όπου έζησαν τη χαρά της επίτευξης όλων των στόχων που είχαν θέσει, σε όλους τους τομείς, ο Γκιοργκιούν δήλωσε ότι έκαναν μια καλή αρχή το 2024 και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις στην Αμυντική Βιομηχανία.

Αμυντική βιομηχανία: Το αστέρι της Τουρκίας

Τονίζοντας ότι η αμυντική βιομηχανία είναι το αστέρι της Τουρκίας, ο Γκιοργκιούν επισήμανε ότι όταν προστίθεται η αποφασιστικότητα της πολιτικής βούλησης και οι επιτυχίες στα έργα, τότε δημιουργείται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας.

230 διαφορετικά προϊόντα για 185 χώρες

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της εξαγωγής προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, ο Γκιοργκιούν υπενθύμισε ότι πέρυσι αύξησαν κατά 27% τις εξαγωγές τους που ανήλθαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την εξαγωγική αξία του κιλού που ανήλθε στα 65 δολάρια ενώ τόνισε ότι η αξία αυτή έφτασε μέχρι και τα 10.000 δολάρια για ορισμένα προϊόντα. Ο Γκιοργκιούν σημείωσε επίσης ότι πέρυσι υπέγραψαν νέες συμφωνίες αξίας 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι αυτή τη στιγμή εξάγονται 230 διαφορετικά προϊόντα σε 185 χώρες.

Αναδύθηκαν υπερήφανα προϊόντα

Ο Γκιοργκιούν σημείωσε ότι «το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν οδήγησαν σε προϊόντα που μας κάνουν υπερήφανους» και δήλωσε ότι οι εξαγωγές είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες επιτυχίας.

Ο Χαλούκ Γκιοργκιούν ανέφερε ότι εργάζονται επίσης για τη χρήση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας σε μη στρατιωτικούς τομείς και πρόσθεσε: «Θα πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες για την επέκταση της κεκτημένης γνώσης σε μη στρατιωτικούς τομείς. Συγκεκριμένα, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της έξυπνης πολεοδομίας, των συστημάτων σηματοδότησης και της υγείας».

«Μπορούμε να παράξουμε προϊόντα που μόνο λίγες χώρες μπορούν»

Επισημαίνοντας ότι σε ορισμένους τομείς έχουν φτάσει στο σημείο να παράξουν προϊόντα που μόνο λίγες χώρες παράγουν, ο Γκιοργκιούν είπε ότι αγωνίζονται έχοντας την επίγνωση πως η αποτρεπτική δύναμη συμβαδίζει με μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

To KAAN έτοιμο για πτήση

Ο Γκιοργκιούν ενημέρωσε ότι θα γίνει και παραλαβή μη επανδρωμένων ναυτικών συστημάτων όπως τα MARLIN, SANCAR, ULAQ και SALVO, ενώ εμφανίστηκε θετικός ως προς την προμήθεια F-16.

«Πρώτα ο Θεός, η πρώτη πτήση του KAAN ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Οι παραδόσεις των F-16 θα ξεκινήσουν και πάλι. Το ελικόπτερο Gokbey θα παραδοθεί στη χωροφυλακή. Θα συνεχιστούν οι δοκιμές των ραντάρ AESA που κατασκευάζει η ASELSAN. Θα συνεχιστούν οι κατασκευές των ηλεκτρονικών συστημάτων Harp.

Θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των καμερών που έχουμε σχεδιάσει για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κατασκευάσαμε την ASELFLIR-500. Αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη κάμερα στην κατηγορία της.

Θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις των συστημάτων ASELPOD. Θα ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε στα αεροσκάφη μας τα συστήματα που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο του Εθνικού Έργου Σύνδεσης Δεδομένων.»

F-16ΗΠΑμαχητικά αεροσκάφηΤουρκίαειδήσεις τώρα