Κόσμος|16.01.2024 18:52

Γιατί η Ben and Jerry’s ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Υπάρχει προηγούμενο με το Παλαιστινιακό - «Ο εταιρικός κόσμος σιωπά»

Newsroom

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητεί η παγωτοβιομηχανία Ben and Jerry's, γνωστή όχι μόνο για τα νόστιμα παγωτά της, αλλά και για τις θέσεις -ενίοτε ριζοσπαστικές, όπως χρόνια πριν με το κίνημα Occupy- σε μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που κατά καιρούς εκφράζει. Σύμφωνα με τους Financial Times το αίτημα αυτό περί κατάπαυσης του πυρός κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την ένταση που διακρίνει τις σχέσεις της με τη μητρική πολυεθνική Unilever.

«Η ειρήνη αποτελεί βασική αξία των Ben and Jerry’s», δήλωσε στους Financial Times η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Anuradha Mittal, ξεκαθαρίζοντας ότι από το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία, η παγωτοβιομηχανία έχει υποστηρίξει με συνέπεια την αρχή της αυτή. Κρίνοντας ότι σήμερα η κατάσταση επί της ουσίας δεν διαφέρει από τους προηγούμενους πολέμους «απευθύνουμε έκκληση για ειρήνη και μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Υπάρχει προηγούμενο με το Παλαιστινιακό

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοφιλής παγωτοβιομηχανία παίρνει θέση για φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Και ειδικά σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα έχει προηγηθεί έντονη διαμάχη μεταξύ των Ben and Jerry’s και της Unilever, ήδη από το 2021, οπότε η εταιρεία απαίτησε να σταματήσει η διακίνηση των παγωτών της στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Προκειμένου το μποϊκοτάζ αυτό να μη καταστεί εφικτό, η Unilever πούλησε τον ισραηλινό τμήμα της μάρκας σε τοπικό επιχειρηματία. Η διοίκηση της Ben and Jerry’s απάντησε άμεσα καταθέτοντας αγωγή κατά της Unilever, «σε μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση στα εμπορικά δεδομένα μια εταιρεία να μηνύεται από τη θυγατρική της». Σύμφωνα με τη μητρική εταρεία το θέμα θεωρείτο λήξαν, αφού η ισραηλινή επιχείρηση ανήκει πλέον στον τοπικό παράγοντα, Avi Zinger.

Ζήτημα αρχής

Για τη Mittal και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ben and Jerry's η απόφασή τους να ταχθούν δημόσια υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός είναι απολύτως «συνεπής με την ιστορία και τις αξίες της εταιρείας», σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε στους Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ben and Jerry’s είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν λάβει δημόσια θέση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα υποστηρίζοντας μάλιστα μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εκατομμύρια διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ο εταιρικός κόσμος σιωπά», δήλωσε σχετικά η Anuradha Mittal.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ben and Jerry’s είχε λάβει την απόφασή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός ανεξάρτητα από την όποια αντίδραση της Unilever στο θέμα, καθώς θεωρεί ότι έχει την «πρωταρχική ευθύνη για την κοινωνική αποστολή και την ουσιαστική ακεραιότητα της μάρκας».

φαγητόΙσραήλΠαλαιστίνηκατάπαυση πυρόςΓάζα