Κόσμος|18.01.2024 07:15

Πολλαπλά μηνύματα Ερντογάν μετά το υπουργικό στην Τουρκία: Γιατί καθυστερεί το θέμα της Σουηδίας - Συνεχίζει το παζάρι για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Με έναν νέο φιλιππικό, ο πρόεδρος Ερντογάν, την Τρίτη (16/01), μετά το υπουργικό συμβούλιο, έστειλε πολλά μηνύματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, και κυρίως στο εξωτερικό. 

Η Σουηδία θα περιμένει

Γιατί ο θάνατος των 9 Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ έχει ρίξει βαριά σκιά στην πολιτική σκηνή στην Τουρκία. Γι’ αυτό και την Τρίτη δεν είδαμε και το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να μπαίνει στην ατζέντα της τουρκικής βουλής. Η Σουηδία θα περιμένει λίγο ακόμα, γιατί το κλίμα είναι ιδιαίτερα αντι-αμερικανικό στην Τουρκία. Έτσι δείχνουν τα πράγματα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι, αν δεν υπάρξει ειδικό αίτημα από την εκτελεστική εξουσία, το πρωτόκολλο της Σουηδίας θα συζητηθεί όταν θα έρθει η σειρά του στην ημερήσια διάταξη. Ο Ερντογάν δε φαίνεται επίσης να θέλει να το κλιμακώσει διπλωματικά και γι’ αυτό αφήνει μόνο αιχμές για τις ΗΠΑ.

Έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει χαλάσει τους υπολογισμούς όσων επιβάλλουν νέες Σέβρες κι ότι δε θα ξαναβάλει κανείς την Τουρκία κάτω από το ζυγό των ιμπεριαλιστών.  Αυτή είναι καθαρά ρητορική για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΗΠΑΝΑΤΟΣουηδίαΙράκ