Κόσμος|19.01.2024 17:15

Ερντογάν: Θα διασφαλίσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» - Οι δυτικές χώρες δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία

Μαρία Ζαχαράκη

Την τελετή καθέλκυσης τεσσάρων νέων πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σήμερα στη Γιάλοβα χαιρέτισε με ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές και στη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Με τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το ένοπλο μη επανδρωμένο σκάφος Marlin θα συνδράμει στην κυριαρχία μας στις θάλασσες, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «πραγματοποιούμε όλες τις δράσεις μας πιστοί στο σύνθημα του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, “Αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο”. Με αυτή την αντίληψη έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα για να διασφαλίσουμε τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».

Πυλώνας σταθερότητας η Τουρκία

«Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι μια γεωγραφία όπου οι παγκόσμιες συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι διαμάχες είναι ιδιαίτερα έντονες. Από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι τις σφαγές στη Γάζα, από τη βία στη Συρία μέχρι την κρίση στη Λιβύη, κάθε περιστατικό που απασχολεί την ατζέντα της ανθρωπότητας συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας. Μέσα σε όλες αυτές τις εντάσεις και τις κρίσεις, η Τουρκία είναι πλέον γνωστή ως πυλώνας σταθερότητας, παρά τις παγίδες που της έχουν βάλει εδώ και χρόνια. Όχι μόνο προστατεύουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη μας, αλλά προσπαθούμε επίσης να τερματίσουμε τις συγκρούσεις και να διασφαλίσουμε ότι σε ολόκληρη την περιοχή μας θα επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία», είπε ο επίσης ο Ερντογάν.

Αφήνοντας και πάλι αιχμές για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Σήμερα, όλοι παρακολουθούμε εκείνους που παρέχουν απεριόριστη και άνευ όρων υποστήριξη στην ισραηλινή κυβέρνηση στέλνοντας αεροπλανοφόρα στην περιοχή μας. Όσοι όμως κλείνουν τα μάτια στις σφαγές και τις θηριωδίες που διαπράττει το Ισραήλ, θα καταλήξουν να λένε στο μέλλον “μακάρι να είχε γίνει αλλιώς” και θα βιώσουν μεγάλες τύψεις. Για να μιλήσουμε ειλικρινά, οι δυτικές χώρες και οι διεθνείς θεσμοί ασφαλείας, που δοκιμάστηκαν με άσχημα αποτελέσματα στο θέμα της Γάζας, δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία».

Νέα πυρά στις ΗΠΑ

«Τα φασιστικά πρόσωπα αυτών που μιλούν για Δημοκρατία έχουν πλέον αποκαλυφθεί. Αυτοί που μοιράζουν αριστερά και δεξιά εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες κλείνουν τα μάτια μπροστά στα παιδιά, τα μωρά και τις γυναίκες που δολοφονούνται βάναυσα εδώ και 105 ημέρες, και δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», πρόσθεσε.

«Κατά την προσεχή περίοδο, εκτός από τα UAV και τα UCAV, θα επικεντρωθούμε επίσης στην ανάπτυξη διαφόρων πολεμικών ναυτικών πλατφορμών, από μη επανδρωμένα και αυτόνομα ναυτικά οχήματα έως υποβρύχιες πλατφόρμες και αεροπλανοφόρα. Φυσικά, ενώ κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, δεν ξεχνάμε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένας δυναμικός τομέας που απαιτεί συνεχή και με υψηλούς ρυθμούς δουλειά και δεν επιτρέπει καμία στασιμότητα», είπε στη συνέχεια αναφερόμενος και πάλι στα εξοπλιστικά.

Τουρκίαειδήσεις τώραΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΓαλάζια Πατρίδα