Κόσμος|20.01.2024 17:34

Το πολιτικό ρίσκο Ερντογάν - Ανησυχία μήπως τον ξεγελάσει ο Μπάιντεν όπως το 1980

Newsroom

Με ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Σουηδίας-F-16. Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική εθνοσυνέλευση είναι μη αναστρέψιμο βήμα, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Μουράτ Γετκίν. Αλλά η μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα είναι μήπως ο Μπάιντεν ξεγελάσει τον Ερντογάν, όπως το 1980.

Τι είχε συμβεί τότε με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Τότε ο δικτάτορας Εβρέν έδωσε την έγκρισή του για την επιστροφή της Ελλάδας στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να κάνουν τα στραβά μάτια στο πραξικόπημα. Ο Μπάιντεν, νεαρός τότε γερουσιαστής, είχε υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα εξασφάλιζαν την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα, αλλά στο τέλος δεν τηρήθηκε ο λόγος.

«Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον Ερντογάν. Αν ο Μπάιντεν δεν κρατήσει πάλι το λόγο του και βρεθεί ‘ριγμένος’ στο θέμα των F-16; Άραγε θα αναλάβει πάλι ο Ερντογάν το ρίσκο αυτό και θα προχωρήσει στην έγκριση χωρίς να πάρει μαχητικά;», αναρωτιέται ο Γετκίν, εδώ.

Η χειμερινή διακοπή του τουρκικού κοινοβουλίου έληξε στις 16 Ιανουαρίου και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης. Μέχρι την επίθεση του PKK στις 12 Ιανουαρίου, το πιο σημαντικό θέμα στη βουλή ήταν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι 9 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί (21 συνολικά μέσα σε 20 ημέρες), έφερε το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας ξανά στο προσκήνιο. Μέσα σε μία τέτοια συγκυρία με έντονο το αντι-αμερικανικό μένος στην Τουρκία θεωρείται δύσκολο, αλλά όχι κι απίθανο πάντως το ΑΚΡ να φέρει προς συζήτηση το πρωτόκολλο. Μετά την προηγούμενη επίθεση του ΡΚΚ με 12 νεκρούς το Δεκέμβριο, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είχε εγκρίνει πάντως την ένταξη της Σουηδίας.

Τζο ΜπάιντενΤουρκίαειδήσεις τώραΣουηδίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν