Κόσμος|27.01.2024 14:52

Βρετανία: Καθυστερήσεις αναβάλλουν την κατάργηση του ορίου των 100 ml σε πολλά αεροδρόμια

Newsroom

Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Βρετανίας πρόκειται να χάσουν την προθεσμία για την εγκατάσταση νέων προηγμένων σαρωτών ασφαλείας που θα θέσουν τέρμα στο όριο των 100 ml για τα υγρά σύμφωνα με το ΒΒC. Ο λόγος; Οι ειδικοί προηγμένοι σαρωτές δεν είναι έτοιμοι και πολλά αεροδρόμια δεν θα προλάβουν να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας έως την 1η Ιουνίου 2024, όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση. 

Ανάμεσα σε αυτά, το Heathrow, το Gatwick και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ. 

"[Οι σαρωτές] είναι πολύ βαριοί. Μερικές φορές τα δάπεδα στον πραγματικό τερματικό σταθμό πρέπει να ενισχυθούν. Το κόστος είναι πραγματικά υψηλό για τους συγκεκριμένους σαρωτές - πρόκειται για την τελευταία τεχνολογία", δήλωσε η σχολιάστρια αεροπορίας Sally Gethin.

Σύγχυση στα αεροδρόμια;

Οι κανόνες που απαιτούν τα υγρά αντικείμενα να περνούν από τον έλεγχο σε δοχεία των 100 ml ή λιγότερο και να τοποθετούνται σε διαφανή πλαστική σακούλα θεσπίστηκαν το 2006 μετά την αποτροπή βομβιστικής επίθεσης σε υπερατλαντική πτήση. Οι νέοι σαρωτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία αξονικής τομογραφίας ακτίνων Χ για την παροχή τρισδιάστατων εικόνων. Αυτό σημαίνει ότι δύο λίτρα υγρού μπορούν πια να περάσουν. Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν επίσης να παραμείνουν μέσα στις τσάντες.

Η ομάδα καταναλωτών Which? προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών καθώς πολλοί θα νομίζουν ότι οι κανόνες έχουν αλλάξει σε όλα τα αεροδρόμια, για να διαπιστώσουν ότι αυτό δεν ισχύει, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στον έλεγχο.

Τα αεροδρόμια είχαν αρχικά λάβει εντολή να εγκαταστήσουν νέους σαρωτές έως το 2022, προτού η προθεσμία μεταφερθεί για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Ο Rory Boland, ταξιδιωτικός συντάκτης στο Which?, δήλωσε: "Τώρα πρόκειται να μπούμε σε μια κατάσταση όπου τα διάφορα αεροδρόμια [του Ηνωμένου Βασιλείου] έχουν διαφορετικούς κανόνες, οπότε σε ορισμένα μέρη θα πρέπει να βγάλετε τα υγρά εκ των προτέρων, ενώ σε άλλα όχι".

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση και καθυστερήσεις στην ασφάλεια. «Χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι επιβατών να μην είναι προετοιμασμένοι για να αυξηθεί η αναμονή 10, 20, 30 λεπτά».

Βρετανίααεροπλάνοπτήσειςαεροδρόμιο