Κόσμος|22.01.2024 23:15

Μπορέλ: Είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν όλοι με τη λύση των δύο κρατών - Μπορούμε να προσχωρήσουμε χωρίς το Ισραήλ

Newsroom

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες  που είχαν  σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επανέλαβε ότι η ΕΕ προκρίνει τη λύση δύο κρατών κι έριξε τα πυρά του κατά του Ισραήλ, που είναι αδιάλλακτο.

Ο Zοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του κάποια βίντεο που «ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε». 

«Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο για δύο προτζεκτ. Ένα για ένα τεχνητό νησί, που θα χρησίμευε σαν λιμάνι και ένα για μία σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία. Νομίζω ότι ο υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του, ανησυχώντας για την ασφάλεια της χώρας του,τον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Μέση Ανατολή και τον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα», είπε σκωπτικά.

Μπορούμε να προσχωρήσουμε χωρίς το Ισραήλ 

«Συζητάμε για ειρήνη μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία – για λύση δύο κρατών», τόνισε ο Μπορέλ. «Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένας εξ’ αυτών είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αυτό όπως είπε «δεν είναι καινούριο, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε εδώ και 30 χρόνια. Αν το Ισραήλ δεν θέλει αυτή τη λύση θα είναι δύσκολο να συμμετάσχει στις συζητήσεις, όμως αυτό δεν σταματά εμάς τους υπόλοιπους να τις προχωρήσουμε», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να είμαστε διστακτικοί», είπε, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή έκβαση σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κι ότι λιγότερα από 100 φορτηγά φτάνουν την ημέρα  στον παλαιστινιακό θύλακα, τη στιγμή που έφταναν 500 πριν την έναρξη του πολέμου. 

ΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώρα