Κόσμος|23.01.2024 11:20

Κρίσιμη ημέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Στην τελική ευθεία μπήκε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού κοινοβουλίου. Η ολομέλεια θα συζητήσει σήμερα τις διεθνείς συμφωνίες.

Ποια θέματα θα συζητηθούν 

Εκτός από το Πρωτόκολλο Προσχώρησης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα συζητήσει και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Μαλαισίας καθώς και τη συμφωνία για την άρση της διπλής φορολογίας με τη Νότια Κορέα.

Η ολομέλεια θα συνέλθει στις 15.00 (14.00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου), ενώ για το ποια διεθνή συμφωνία θα συζητήσει πρώτα, θα ληφθεί απόφαση στη Συμβουλευτική Συνέλευση της τουρκικής βουλής, η οποία θα συνέλθει στις 14.30 (13.30 ώρα Ελλάδος/Κύπρου).

Για να περάσει το πρωτόκολλο από την ολομέλεια, αρκεί μία ψήφος πάνω από το μισό του αριθμού των βουλευτών που συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Εάν η πρόταση περάσει από την ολομέλεια, θα σταλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για έγκριση. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαπραγματεύσεις στην ολομέλεια να παραταθούν και αύριο.

Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία θα γίνει κοινοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θα υπάρξει ψηφοφορία. Ενημερώνεται το σώμα ότι θα γίνει αυτή η πώληση στην Τουρκία και ερωτάται αν υπάρχει κάποια αντίρρηση. Αν δεν υπάρξει ενέργεια μέσα σε 15 ημέρες, πραγματοποιείται η πώληση.

Στην Τουρκία θεωρείται ότι θα δοθεί παράλληλα και η έγκριση για τα F-35 στην Ελλάδα.

Τώρα παίζει καθυστερήσεις η Ουγγαρία;

Καθώς η Τουρκία προχωρά στην επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία ανοίγει το παζάρι της για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έστειλε σήμερα επιστολή πρόσκλησης στον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson για μια επίσκεψη στην Ουγγαρία με σκοπό τη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σουηδίαειδήσεις τώραΤουρκίαΝΑΤΟ