Κόσμος|23.01.2024 23:47

«Πιο κοντά στην καταστροφή από ποτέ» - Γύρισαν οι δείκτες του ρολογιού της αποκάλυψης

Newsroom

Μια ομάδα ατομικών επιστημόνων αναπρογραμμάτισε σήμερα το «ρολόι της αποκάλυψης», βάζοντας το 90 δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή.

Τι είναι το ρολόι της αποκάλυψης 

Το ρολόι της αποκάλυψης είναι ένας συμβολικός  χωρόχρονος που μετρά την απόσταση της ανθρωπότητας από τη συντέλεια.

Ένα συμβούλιο επιστημόνων και ν εμπειρογνωμόνων στην πυρηνική τεχνολογία και την κλιματική επιστήμη, μεταξύ των οποίων 13 βραβευμένων με Νόμπελ, συνεδριάζουν και συζητούν κάθε χρόνο τα παγκόσμια γεγονότα, προκειμένου να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν τους δείκτες του ρολογιού.

Γιατί είμαστε πιο κοντά στην καταστροφή από ποτέ 

Η στιγμή της κρίσης είναι στις 12.00 τα ξημερώματα, με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν πιο κοντά φέτος από ποτέ άλλοτε.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η διατήρηση αμετάβλητης κατάστασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Πριν από 75 χρόνια οι δείκτες του ρολογιού είχαν τοποθετηθεί επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου τοποθέτηκαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Αποκάλυψηρολόιειδήσεις τώραΡολόι της Αποκάλυψηςκαταστροφή