Κόσμος|24.01.2024 13:03

Τουρκία - Αντιπολίτευση: Η Ελλάδα θα έχει F-35 κι εμείς F-16 - Χάνουμε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Πλείστες οι αναφορές χθες στην τουρκική βουλή κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για τα F-35 που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παραμένει με τα παλαιά F-16 από τους βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

CHP

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ογούζ Κάαν Σαλιτζί, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Γνωρίζουμε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο Κογκρέσο, συμπίπτοντας με μια περίοδο σιωπής 15 ημερών. Γνωρίζουμε επίσης ποιος είναι υπεύθυνος που μας πέταξε έξω από την αλυσίδα παραγωγής F-35, της οποίας ήμασταν μέλος, και ποιος είναι υπεύθυνος για ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πολιτική ισορροπίας στην άμυνα με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα έχει F-35, ενώ εμείς θα έχουμε F-16, που σημαίνει απώλεια αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο. Αυτή είναι η ουσία της κουβέντας για τη ‘διπλωματική επιτυχία’, αλλά σας έχουμε μια συμβουλή. Έχετε εξαπατηθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, μην εξαπατηθείτε άλλη μια φορά, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα F- 16. Σας έχουν υποσχεθεί πολλές φορές οι ΗΠΑ στο παρελθόν και κόλλησε στη Γερουσία και τώρα η Αμερική μπαίνει σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε από το βήμα της βουλής.

«Πήραμε τα S-400 για να δωροδοκηθεί ο Πούτιν και χάσαμε τα F-35»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του CHP Ουτκού Τσακίροζέρ δήλωσε επίσης η Τουρκία ήταν εταίρος στο έργο παραγωγής αεροσκαφών F-35, το οποίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία και δυνατότητες από τα F-16 τέταρτης γενιάς.

«Άδικα μας έδιωξαν από αυτό το έργο λόγω των πυραυλικών συστημάτων S-400, που αγοράστηκαν και διατηρήθηκαν στο κουτί μόνο και μόνο για να δωροδοκηθεί ο Πούτιν. Τώρα δίνουν τα F-35 που δε σου έδωσαν στην Ελλάδα. Μπορείς να πεις τίποτα; Όχι, ούτε κουβέντα. Και μετά έρχεσαι και μιλάς για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών χαμηλότερου επιπέδου και για ‘επιτυχημένη διπλωματία’ και ‘συμφέρον της Τουρκίας’. Πού είναι η επιτυχία σε αυτό;

Η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, στο οποίο είναι εταίρος και έχει επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια. Η παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα χωρίς να διασφαλιστεί η επιστροφή της Τουρκίας στο Πρόγραμμα F-35 είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και συνιστά απειλή για την ασφάλεια. Το ΑΚΡ και η εξουσία του MHP, που ακόμα δεν έχουν μιλήσει ενάντια σε αυτήν την προσβλητική στάση των ΗΠΑ, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτό το κενό που δημιουργείται στην υπεράσπιση της πατρίδας».

Καλό Κόμμα: «Μην ξεχνάτε το ‘80»

O βουλευτής του Καλού Κόμματος, Κοράι Αϊντίν, καλώντας όλους τους βουλευτές να πουν «Όχι» για χάρη του γοήτρου της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υπενθύμισε ότι η Τουρκία ξεγελάστηκε ξανά το ’80, όταν είπε «Ναι» στην επανεισδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε το τουρκικό έθνος ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν ξεχάσει τους πραξικοπηματίες που, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου, έτρεξαν στην αγκαλιά των ΗΠΑ και ενέκριναν την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Κόμμα Ευδαιμονίας: Σε αμερικανική παγίδα η Τουρκία λόγω Σουηδίας

Ο Μουσταφά Καγιά του Κόμματος Ευδαιμονίας επέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για μία δυτική περικύκλωση της Τουρκίας, η οποία είναι έτοιμη να πέσει σε μια αμερικανική παγίδα μέσω της Σουηδίας.

«Οι ΗΠΑ, που παραγνωρίζουν τα όπλα που αγοράζουν Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία και Αρμενία από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά δε δίνουν Patriot στην Τουρκία, εμποδίζουν τα συστήματα αεράμυνας που σχεδιάζουμε να αγοράσουμε από την Κίνα, αλλά μας επιβάλλουν εμπάργκο λόγω των S-400 που αγοράσαμε από ανάγκη. Τώρα στήνουν ένα βρώμικο παιχνίδι πάνω από τα F-16. Ο Λευκός Οίκος, που διαταράσσει τις ισορροπίες στην περιοχή πουλώντας F-35 στο Ισραήλ και την Ελλάδα, προσπαθεί να αυξήσει τη μόχλευσή του στις διαπραγματεύσεις για τη Σουηδία δεσμευόμενος να πουλήσει καθυστερημένα F-16 στην Τουρκία».

F-16ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑιγαίοαντιπολίτευσηειδήσεις τώρα