Κόσμος|21.10.2018 16:41

Σοκάρουν οι συνθήκες της δολοφονίας Κασόγκι

Newsroom

Δύο υποθέσεις-κατασκοπικά θρίλερ απασχολούν έντονα τα ξένα Μέσα και τη διεθνή κοινότητα τις τελευταίες δύο εβδοµάδες. Η εξαφάνιση-δολοφονία του δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι και η «απαγωγή» του προέδρου της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, έχουν εκθέσει σε σφοδρή κριτική την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας (η οποία είναι πιθανό να έχει συνέπειες σε διπλωµατικό επίπεδο), αλλά και, σε µικρότερο βαθµό, την κινεζική κυβέρνηση.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας για την -κατά τα φαινόµενα- βάναυση δολοφονία του Τζαµάλ Κασόγκι είναι ξεκάθαρα προκλητική για τη διεθνή κοινότητα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο δηµοσιογράφος βασανίστηκε, διαµελίστηκε και εντέλει αποκεφαλίστηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη µε εντολή από τον οίκο των Σαούντ, τότε η βασιλική οικογένεια θα είναι έκθετη, αφού η υπόθεση παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώµατα του ανθρώπου και φυσικά πλήττει µε τον πιο βάναυσο τρόπο την ελευθερία του Τύπου. Αντίθετα, στην περίπτωση του Χονγκγουέι τουλάχιστον έγινε µια προσπάθεια να δοθεί µια λογική εξήγηση από την πλευρά της Κίνας. Σύµφωνα µε το επίσηµο σενάριο, ο Μενγκ Χονγκγουέι συνελήφθη και κρατείται ως κατηγορούµενος για υπόθεση διαφθοράς. Ο 64χρονος πρόεδρος της Ιντερπόλ, ο οποίος από την εκλογή του στο τιµόνι της υπηρεσίας το 2016 έµενε µε την οικογένειά του στη Γαλλία (όπου είναι και τα κεντρικά γραφεία της), στα τέλη Σεπτεµβρίου έφυγε για αδιευκρίνιστο λόγο για την Κίνα. Μερικές µέρες αργότερα και αφότου δεν έδινε σηµεία ζωής, η σύζυγός του πήγε στη γαλλική αστυνοµία και δήλωσε την εξαφάνισή του. Επειτα από µερικά 24ωρα Οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν σχετική έρευνα, αν και ήδη κυκλοφορούσε το σενάριο της σύλληψής του από την κινεζική αστυνοµία. Επρεπε να περάσουν µερικά 24ωρα µέχρι η κινεζική κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι όντως συνέλαβε τον πρόεδρο της Ιντερπόλ, υψηλόβαθµο στέλεχος του ΚΚ Κίνας και πρώην υπουργό ∆ηµόσιας Τάξης. Επισήµως, ο λόγος είναι ότι εναντίον του έχει ξεκινήσει έρευνα στην Κίνα για υπόθεση διαφθοράς. Σηµειώνεται ότι η κινεζική νοµοθεσία για περιπτώσεις διαφθοράς έχει αυστηροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και µπορεί να τιµωρηθεί µέχρι και µε την ποινή του θανάτου. Η σύζυγός του σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC υποστήριξε ότι πλέον δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι ο άνδρας της ζει και ότι οι κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του είναι µια «πολιτική δίωξη». Η αναφορά της αυτή προσπαθεί να εντάξει τη σύλληψη του Μενγκ Χονγκγουέι στις µαζικές συλλήψεις υψηλόβαθµων αξιωµατούχων (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθµό µέχρι και σε 1,5 εκατ. διώξεις) που έχουν γίνει στην Κίνα επί των ηµερών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι οποίες γίνονται στο όνοµα της εκκαθάρισης του κράτους από τη διαφθορά, αλλά στην ουσία στοχεύουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Οσον αφορά στο θέµα της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι, δεν είναι λίγα τα δηµοσιεύµατα που υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βρήκε τον τρόπο για να κουκουλώσει το θέµα. Φέρεται να σκέφτεται να επιρρίψει την ευθύνη στον στρατηγό των υπηρεσιών πληροφοριών και σύµβουλο του Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν, Αχµεντ αλ Ασίρι. Σύµφωνα µε το σενάριο που διακινείται, η Σαουδική Αραβία αναµένεται να υποστηρίξει επισήµως ότι ο στρατηγός έλαβε προφορική εντολή να ανακρίνει τον Κασόγκι, όµως... δεν κατάλαβε καλά τις εντολές που έλαβε. Σηµειώνεται ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δηµοσιογράφος, γνωστός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου, εξαφανίστηκε όταν µπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Από τις έρευνες των τουρκικών Αρχών, οι οποίες επικαλούνται ως πηγές ηχογραφήσεις που έκανε τις τελευταίες τους στιγµές ο ίδιος ο συνεργάτης της «Washington Post» µε το «έξυπνο» ρολόι του, o Κασόγκι δολοφονήθηκε αφού βασανίστηκε από µια οµάδα 15 πρακτόρων που είχαν πάει στο προξενείο για αυτόν τον σκοπό. Μέχρι χθες το βράδυ οι τουρκικές Αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τη σορό του δηµοσιογράφου ή ό,τι έχει µείνει από αυτή, παρά τις έρευνές τους. Σηµειώνεται ότι στις έρευνες συµβάλλει και η... Σαουδική Αραβία, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διεθνείς οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωµάτων του ανθρώπου και την ελευθερία του Τύπου έκαναν έκκληση στην Τουρκία να ζητήσει να γίνει έρευνα για το περιστατικό από τον ΟΗΕ, ούτως ώστε να µη δοθεί χώρος για «κουκούλωµα» από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Τραµπ, στο µεταξύ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ανάλογα µε τα αποτελέσµατα των ερευνών µπορεί να αντιδράσει σκληρά απέναντι στο Ριάντ.

δολοφονία Κασόγκιτζαμάλ κασόγκιΙντερπόλΣαουδική Αραβία