Κόσμος|27.01.2024 18:46

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο από 42,5% σε 45% - Προβλέπεται μείωση πληθωρισμού

Μαρία Ζαχαράκη

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο πολιτικής κατά 250 μονάδες βάσης - από 42,5% σε 45%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι «έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο νομισματικής στενότητας» και σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.

Το τρέχον επιτόκιο θα διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί σημαντική μείωση της κύριας τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και οι πληθωριστικές προσδοκίες προσεγγίσουν το προβλεπόμενο εύρος. Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης σημαντικών και διαρκών κινδύνων για τις προοπτικές του πληθωρισμού, η νομισματική στενότητα θα επανεξεταστεί. Η επιτροπή δεν μίλησε για ανάπτυξη και απασχόληση, έχει αναπτύξει όμως μια νεοφιλελεύθερη θέση.

Μείωση πληθωρισμού προβλέπει η Goldman Sachs

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ο πληθωρισμός της Τουρκίας μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα (MB) μειώνει την προσφορά χρήματος στην αγορά. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί στο 30% στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 42,6%.

Τα νοσοκομεία πωλούνται στον Κόλπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Άραβα μεγαλο-επενδυτή από χώρα του Κόλπου για την πώληση ενός από τα 22 νοσοκομεία πόλης, όπως αποκαλούνται.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2024 προέβλεπε πληρωμή 83,7 δισεκατομμυρίων για ενοίκια και υπηρεσίες στα νοσοκομεία της πόλης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιτάχυνε τις προσπάθειες για την πώληση πολλών περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Yavas yavas πάει το ίντερνετ στην Τουρκία

Η Speedtest Global Index, η οποία μετρά τις ταχύτητες διαδικτύου στον κόσμο, κατέταξε την Τουρκία στην 69η θέση μεταξύ 145 χωρών με 36,1 Mbps στο mobile internet. Στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, η Τουρκία κατέλαβε την 109η θέση μεταξύ 181 χωρών με 39,78 Mbps.

Αυτό οφείλεται στο ότι το ΑΚΡ δεν έχει ειδικευμένα στελέχη στις τηλεπικοινωνίες ή δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τομέα αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ξένες δυνάμεις δεν θέλουν να αναπτυχθεί η Τουρκία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα, το Ισραήλ εργάζεται σε ένα έργο που θα αποκλείει την Τουρκία. Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται μια φυσική διασταύρωση για τα καλώδια τηλεπικοινωνιών, καθώς είναι ένα φυσικό σταυροδρόμι μεταξύ της Μέσης Ανατολής (ακόμη και της Άπω Ανατολής), του Καυκάσου, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Ο Αντνάν Πολάτ πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου εξελέγη ο Αντνάν Πολάτ, πρώην αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατάσαράι, στις εκλογές που διεξάχθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) το Σαββατοκύριακο.

Ο Πολάτ επελέγη για να σηκώσει τα μανίκια για να απογειωθούν οι εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα τη νέα περίοδο.

Αποστολές κατ' οίκον στην Ελλάδα

Η εταιρεία Asil Transport Co, παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ειδικότερα στα νησιά, όπου οι μεταφορές είναι ιδιαίτερα δύσβατες.

Με το σύνθημα "Όλοι μεταφέρουν, εμείς παραδίδουμε", η Asil Transport Co, διαθέτει 30 ιδιόκτητα οχήματα και 20 υπαλλήλους σε Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να παραδίδει τα δέματα στον τελικό τους αποδέκτη/πελάτη στην Ελλάδα.

Πολυέξοδο το παλάτι

Τα ημερήσια έξοδα του παλατιού ισούνται με το άθροισμα των μισθών 3.500 συνταξιούχων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κόμματος CHP. Η ημερήσια δαπάνη του παλατιού είναι 35 εκατομμύρια λίρες. Η χαμηλότερη σύνταξη είναι 10 χιλιάδες λίρες. Άρα οι μισθοί 3.500 συνταξιούχων είναι τα καθημερινά έξοδα του παλατιού, με βάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τουρκίαπληθωρισμόςοικονομία