Κόσμος|29.01.2024 17:41

Αντιδράσεις για τα F-16 στην Τουρκία λόγω ελληνικών F-35: «Η μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής»

Μαρία Ζαχαράκη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις των πολιτικών αναλυτών της Τουρκίας σχετικά με την «επιτυχία» Ερντογάν να πάρει F-16, όταν η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει F-35. Κάνουν λόγο για παγίδα ΗΠΑ στην Τουρκία, συγκρίνουν τα F-35 με τη Mercedes και τα F-16 με τα Ford και μιλούν για τη μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Αντιδράσεις από αναλυτές και δημοσιογράφους

Ο παρουσιαστής της Σοζτζού TV, Φατίχ Πορτακάλ σχολιάζει δηκτικά: «Παγίδα. Οι ΗΠΑ μας έστησαν παγίδα. Καλή παγίδα από τις ΗΠΑ εναντίον μας. Έδωσαν F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος με δικό του κανάλι στο YouTube, Φατίχ Αλταϊλί, σχολιάζει σκωπτικά: «Θα σας το πω έτσι. Το ένα (F-16) είναι όπως ένα Ford του 1970 ή παρόμοιο με αυτό και το άλλο (το F-35) είναι όπως μία Μερσεντές του 2020 ή ένα Τογιότα κλπ..

Σκεφτείτε τώρα. Σου λένε ‘γίνεται ένα ράλι αυτοκινήτων’. Εντάξει. Εγώ είμαι Τούρκος και μου λένε ‘πάρε εσύ FORD 1970 με μηχανή 1.600 κυβικά’. Κι εσένα σου λένε ‘πάρε φίλε μου μία Μερσεντές τελευταίο μοντέλο’. Και θα βγούμε στην πίστα να τρέξουμε. Είναι τόσο απλό.

«Στις αερομαχίες τα F-16 είναι καλύτερα». Κάποιοι έτσι λένε... Το ακούω στις τηλεοράσεις. Αδελφέ μου, το F-35 δεν κάνει αερομαχίες με F-16. Επειδή το F-35 δεν είναι μαχητικό για αερομαχίες. Εάν το F-16 προσπαθήσει να κάνει αερομαχία με το F-35, πριν δει το F-16 μπορεί να το ρίξει. Δεν χρειάζεται να έρθει καν κοντά του.

Δεν λέω ότι το F-16 είναι κακό αεροσκάφος. Το F-16 είναι ένα από τα καλύτερα μαχητικά τέταρτης γενιάς, τα πιο πρακτικά, τα πιο εύχρηστα, αλλά είναι παλιό μοντέλο. Παλιό…

Ωστόσο υπάρχει και αυτό. Αυτά τα F-35 θα χρεωκοπήσουν την Ελλάδα. Γιατί; Επειδή επιχειρησιακά είναι ακόμη πολύ ακριβά και έχει πολύ μεγάλο κόστος η χρήση τους. Γι’ αυτό η Ελλάδα βάζει ένα μεγάλο μπελά στο κεφάλι της, αν το δεις από αυτή την άποψη. Αλλά είναι και αυτό μια πραγματικότητα. Πλέον η Ελλάδα αποκτά μια θέση πολύ πολύ πολύ πιο κυρίαρχη στο Αιγαίο από ό,τι εμείς.

Τώρα με τη νέα αυτή προσέγγιση των Αμερικανών, το Αιγαίο γίνεται πλέον μια ελληνική λίμνη. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της».

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στον ομώνυμο ειδησεογραφικό ιστότοπο αναρωτιέται: «Υπάρχει μια άλλη λεπτομέρεια εδώ, εκτός από το γεγονός ότι η Τουρκία συμφώνησε να ενισχύσει το έλλειμμα αεράμυνας της Ελλάδας για να καλύψει το έλλειμμα αεράμυνας της Τουρκίας: Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ από την Ελλάδα ζητήθηκαν μόνο 8,6 δισ. δολάρια για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 (τα πρώτα και μοναδικά πραγματικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στον κόσμο), από την Τουρκία, για τον ίδιο αριθμό F-16 (4ης γενιάς) και 79 κιτ ενημέρωσης ζητήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερο ποσό, 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πληρώνει άραγε υψηλό κόστος λόγω της αποτυχίας της εξωτερικής της πολιτικής;»

Τι λένε για την αγορά Typhoon

Ο επικεφαλής δημοσιογράφος της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας SavunmaSanayiST.com, Ανίλ Σαχίν, υποστηρίζει πως «το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Euro Fighter Typhoon εξακολουθεί να υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές. Δηλ., αν καμφθεί η άρνηση της Γερμανίας, υπάρχει σχέδιο αγοράς Typhoon, ακόμη και αν μας πουλήσουν F-16 Block 70. Συνοψίζοντας, η Τουρκία βιώνει σήμερα μια ταχεία μεταβατική περίοδο όσον αφορά τα εγχώρια συστήματα αμυντικής βιομηχανίας. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτή την ικανότητα και απέχει πολύ στο να αποκτήσει δικό της αμυντικό τομέα. Έτσι, θέτει σε κίνδυνο τη στρατιωτική διπλωματική και οικονομική της ανεξαρτησία, καθώς θα εξαρτάται από τις ξένες χώρες για προμήθεια όπλων».

«Στη σύγκριση ισχύος Τουρκίας-Ελλάδας θα πρέπει να προσμετράται ότι έχει τη στήριξη της Δύσης»

H αντιπολιτευόμενη/εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ από την πλευρά της αναφέρει ότι «η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να πουλήσει F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα οδήγησε σε σύγκριση ισχύος μεταξύ των δύο χωρών. Αν και οι αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας είναι ευρύτερες σε κάθε τομέα, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται από τη Δύση».

Σημειώνει επίσης ότι «πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι η απόφαση για πώληση δεν ήταν «ισορροπημένη». Ωστόσο, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο με Rafale από τη Γαλλία και F-35 από τις ΗΠΑ, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ανώτερη με τα αεροσκάφη, τα UAV/UCAV, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα συστήματα αεράμυνας. και άλλες εθνικές δυνατότητες. Στην πραγματικότητα, και οι δύο προοπτικές είναι πολύ εσφαλμένες. Όταν συγκρίνουμε τη μαχητική ικανότητα δύο χωρών, είναι απολύτως απαραίτητο να δούμε τις δυνατότητες των συμμάχων πέρα από τα αποθέματά τους. Η Αθήνα έχει στο απόθεμά της αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια και απεριόριστα πυρομαχικά πέρα από τα F-35».

Η Αθήνα υπό κατάληψη

«Η Ελλάδα, που έχει πολλαπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά πέντε φορές τα τελευταία χρόνια, δεν έχει οικονομική ισχύ ανάλογη με αυτή της κούρσας των εξοπλισμών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με αναλογία κρατικού χρέους προς ΑΕΠ 222%.

Η διοίκηση της Αθήνας, η οποία δέχτηκε 450 πακέτα μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που έλαβε από την ΕΕ, έχει σταματήσει εντελώς να κινεί τα νήματα. Οι βάσεις των ΗΠΑ που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που πουλήθηκαν στο Ισραήλ, ο ανόητος εξοπλισμός κατά της Τουρκίας... Όλα αυτά είναι ξεκάθαροι δείκτες ότι η Ελλάδα είναι κατεχόμενη...».

Θα θέλουμε η Ρωσία να δώσει drone στην Ελλάδα;

Ο πόλεμος οδεύει σιγά σιγά προς την Τουρκία. Το Ατλαντικό Μέτωπο ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, όπως έκανε και με την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα θέλαμε η Ρωσία να παρέχει στην Ελλάδα UAV/UCAV, τεθωρακισμένα και κάθε είδους πυρομαχικά ακολουθώντας μια «πολιτική ισορροπίας»; Είναι δυνατόν να απαντήσουμε μόνοι μας στη Δύση, που έχει πυρηνικές δυνατότητες; Τότε πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα μας την μετωπική πολιτική»,

Ο καθηγητής Δρ. Σεμίχ Κοράι, ένας από τους ηγέτες του Κόμματος Vatan, περιγράφει αυτό το μέτωπο ως εξής:

«Είτε κοιτάτε τη Λιβύη είτε την ‘ΤΔΒΚ’, είτε τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν... Είτε κοιτάτε το Παλαιστινιακό πρόβλημα, την Υεμένη, το Κατάρ, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κριμαία, την Ουκρανία ή το Καραμπάχ. Σε όλα αυτά, υπάρχουν δύο μέτωπα: Το ένα είναι το Ατλαντικό Μέτωπο, με τις ΗΠΑ στην κορυφή και το Ισραήλ στην πρώτη γραμμή, το άλλο είναι το Ευρασιατικό Μέτωπο. Αυτό είναι το μέτωπο που το Ατλαντικό σύστημα προσπαθεί να διαταράξει και να δημιουργήσει συγκρούσεις».

ειδήσεις τώραF-35Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16Τουρκία