Κόσμος|01.02.2024 12:34

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Newsroom

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, με ένα πρόσθετο πακέτο 50 δισ. ευρώ για την εμπόλεμη χώρα. 

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

Σημειώνεται πως η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Φον ντερ Λάιεν: Είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη

Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει επίσης σε ανάρτησή της στο Χ:

«Συμφωνία!  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέδειξε τις προτεραιότητές μας. Στήριξη της Ουκρανίας. Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη».

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ακολούθως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Χάος έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου - Φωτιές, πέτρες και αυγά από αγρότες 

Την ίδια ώρα, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν παραταχθεί εκατοντάδες αγρότες,  ανάβοντας φωτιές ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

ειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟυκρανίαχρηματοδότησηΣύνοδος Κορυφήςσυμφωνία