Κόσμος|06.02.2024 12:47

Ιαπωνία: Αγωνία για κοπάδι φαλαινών που έχει παγιδευτεί

Newsroom

Ανησυχία επικρατεί για ένα κοπάδι φαλαινών - δολοφόνων που έχουν παγιδευτεί σε πάγο στα ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK την Τρίτη έδειξαν τουλάχιστον 10 όρκες να ξεπροβάλλουν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ. από την ακτή Ραούσου στη χερσόνησο Σιρετόκο.

Δεν μπορούν να τις βοηθήσουν 

Ο παχύς πάγος που έχει σχηματιστεί στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την προσπάθεια απελευθέρωσης των θηλαστικών από την ακτοφυλακή, η οποία ειδοποιήθηκε από έναν ψαρά που είδε τις φάλαινες.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος και να διαφύγουν με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ραούσου στο NHK.

Δυσκολεύονται να αναπνεύσουν 

Ο Seiichiro Tsuchiya, ειδικός στη θαλάσσια ζωή, βιντεοσκόπησε τα πληγωμένα ζώα χρησιμοποιώντας ένα drone. «Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους με τα κεφάλια τους να εξέχουν από μια τρύπα στον πάγο. Φαινόταν σαν να πασχίζουν να αναπνεύσουν και ανάμεσά τους βρίσκονται τρία ή τέσσερα μωρά φαλαινάκια».

Τα μεγαλύτερα θαλάσσια ζώα μπορούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό, ωστόσο οι φάλαινες-δολοφόνοι γενικά παραμένουν βυθισμένες μόνο για μερικά λεπτά κάθε φορά.

Η θάλασσα στα ανοικτά του ανατολικού Χοκάιντο, του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας, καλύπτεται κάθε χειμώνα από πάγο. Η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που φάλαινες-δολοφόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή αυτή.

Το 2005, πολλά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν σε πάγο στα ανοικτά του Ράουσου, ενός δημοφιλούς σημείου παρατήρησης φαλαινών το καλοκαίρι.

ειδήσεις τώραΙαπωνίαφάλαινεςπάγοςφάλαινα