Κόσμος|06.02.2024 14:46

Πόσο πρέπει να φοβάται το TikTok την επανεκλογή του Τραμπ;

Newsroom

Ένα θέμα που έρχεται στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, είναι η διαμάχη του πρώην προέδρου με το TikTok.

Η «αγάπη» του TikTok για τον Τραμπ

Όπως γράφει ο Economist, η συμπάθεια για τον Τραμπ στο TikTok είναι ενδιαφέρουσα. Εξάλλου, το 2020 προσπάθησε να το απαγορεύσει, πίεσε την ByteDance, τη μητρική του εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, να το πουλήσει σε αμερικανική εταιρεία και κατηγόρησε την Κίνα ότι κατασκοπεύει τα δεδομένα των χρηστών του και διαδίδει προπαγάνδα (το TikTok λέει ότι δεν έχει μοιραστεί ποτέ δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση). Είναι τόσο μεγάλος μπελάς για τους ανώτερους Ρεπουμπλικάνους που προκάλεσε μία από τις πιο γελοίες στιγμές των προκριματικών συζητήσεων -όταν η Nikki Haley, υποψήφια για την προεδρία, χλεύασε τον κ. Ramaswamy, έναν αντίπαλό της, επειδή χρησιμοποιεί την εφαρμογή, και στη συνέχεια τον αποκάλεσε «απόβρασμα» επειδή τόλμησε να υπονοήσει ότι το έκανε και η κόρη της.

Τώρα που ο κ. Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα να νικήσει την κ. Χέιλι για το χρίσμα και απέχει μια ανάσα από την προεδρία, θα πρέπει το TikTok να ανησυχεί και πάλι για το μέλλον του; Μέχρι στιγμής ο πρώην πρόεδρος δεν έχει επιτεθεί στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά αυτό μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου. Το αν το TikTok μπορεί να παραμείνει υπεράνω της αντιπαράθεσης εξαρτάται από τρία πράγματα: την πολιτική σκοπιμότητα, τα δικαστήρια και τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα. Κανένα από αυτά δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Τι συμφέρει περισσότερο τον Τραμπ

Ο Τραμπ απολαμβάνει τις αντιπαλότητες και αυτή εναντίον του TikTok είναι αναμφίβολα οξεία. Αλλά προτού αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη μάχη κατά της πλατφόρμας, έχει να κάνει έναν πολιτικό υπολογισμό: πόσα θα κέρδιζε αναβιώνοντας το φάντασμα της απαγόρευσης σε σύγκριση με το πόσα θα μπορούσε να χάσει αποξενώνοντας τους χρήστες; Το 2020 μπορεί να θεώρησε ότι το να διακινδυνεύσει την υποστήριξή τους ήταν ένα μικρό τίμημα που έπρεπε να πληρώσει. Πολλοί TikTokers, όπως οι οπαδοί της k-Pop που διεκδίκησαν εισιτήρια για τη συγκέντρωσή του προκειμένου να μην εμφανιστούν, ήταν ένα αγκάθι στο πλευρό του.

Ωστόσο, το TikTok είναι διαφορετικό τώρα. Στις 31 Ιανουαρίου ο Shou Zi Chew, ο διευθύνων σύμβουλός του, δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι 170 εκατομμύρια Αμερικανοί το χρησιμοποιούν μηνιαίως. Αυτό είναι αυξημένο από περίπου 100 εκατ. όταν ο κ. Τραμπ εγκατέλειψε το αξίωμά του. Οι TikTokers δεν είναι πλέον μόνο έφηβοι που τραγουδούν.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους στην Αμερική είναι πάνω από 30 ετών. Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό, είναι λογικό πολλοί να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους. Αν και ο κ. Τραμπ δεν χρησιμοποιεί τον ιστότοπο, βρίσκεται εκεί μέσω αντιπροσώπου. Το hashtag #donaldtrump2024 έχει 445 εκατ. προβολές στο TikTok, σε σύγκριση με 22 εκατ. για το #joebiden2024. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την υποστήριξη. Οι χρήστες του TikTok μπορούν να κάνουν hashtag τον Τραμπ ακόμη και αν τον μισούν. Αλλά υποδηλώνει ότι η παρουσία του είναι πιο κινητική από εκείνη του αντιπάλου του. Μπορεί να το απολαμβάνει αυτό.

Το TikTok κερδίζει στα δικαστήρια

Τα νομικά εμπόδια είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η επίθεση στο TikTok θα πρέπει να τον προβληματίσει. Σχεδόν κάθε προσπάθεια απαγόρευσης της εφαρμογής έχει ναυαγήσει στα δικαστήρια. Δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια αποφάνθηκαν το 2020 ότι η χρήση του Διεθνούς Νόμου για τις Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης από τον κ. Τραμπ για την ουσιαστική απαγόρευση του TikTok στην Αμερική υπερέβη την εξουσία του.

Στα τέλη του περασμένου έτους ένας δικαστής εμπόδισε τη Μοντάνα να επιβάλει την πρώτη πολιτειακή απαγόρευση της εφαρμογής, λέγοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης των χρηστών της. Ένα ξεχωριστό τιμωρητικό μέτρο που ξεκίνησε ο κ. Τραμπ, χρησιμοποιώντας την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (cfius) για να επιβάλει την πώληση του TikTok για λόγους εθνικής ασφάλειας, κρεμόταν πάνω από την πλατφόρμα και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αλλά ο Μπάιντεν έχει να σκεφτεί και τους δικούς του υποστηρικτές στο TikTok. Είναι αμφίβολο αν θα διακινδύνευε να τους ανταγωνιστεί σε μια χρονιά εκλογών χρησιμοποιώντας το cfius για να αποκεφαλίσει το αγαπημένο τους χόμπι.

Πώς προστατεύεται το TikTok

Η κύρια γραμμή άμυνας του TikTok είναι η δική του προσπάθεια να προστατεύσει τους χρήστες από παρεμβάσεις από την Κίνα. Στο πλαίσιο του λεγόμενου Project Texas, έχει δημιουργήσει μια μονάδα στην Αμερική, η οποία, όπως λέει, είναι απομονωμένη από την ByteDance, στελεχώνεται από Αμερικανούς και αποθηκεύει δεδομένα χρηστών και ευαίσθητη τεχνολογία, όπως αλγόριθμους και συστήματα τροποποίησης περιεχομένου, σε ένα cloud που διαχειρίζεται η Oracle, μια τεξανή εταιρεία λογισμικού. Ωστόσο, είναι εθελοντική και μπορεί να μην είναι αλάνθαστη- στις 30 Ιανουαρίου η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι λένε ότι μερικές φορές μοιράζονται δεδομένα με την ByteDance. (Ο κ. Chew δήλωσε ότι «πολλά πράγματα σχετικά με αυτό το άρθρο ήταν ανακριβή»). Επιπλέον, η πιο σημαντική εγγύηση -η επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συμβουλίου που θα επιβλέπει την προστασία των δεδομένων και της εθνικής ασφάλειας, με μέλη που θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από το cfius- παραμένει άπιαστη. Μια συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί φέτος. Σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα τολμούσε να διακινδυνεύσει να φανεί μαλθακή απέναντι στην Κίνα.

Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραTikTok