Κόσμος|08.02.2024 07:55

Γουρούνι στο σακί για τους Ουκρανούς ή νέο υπερόπλο στα χέρια τους; Ο στρατός των ΗΠΑ δεν το έχει ακόμα!

Newsroom

Υπερόπλο ή... γουρούνι στο σακί; Οι Ουκρανοί δοκιμάζουν βομβα που οι Αμερικάνοι ακόμα δεν την έχουν! Ακούγεται όλο και πιο έντονα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν νέα υπερσύγχρονη δύναμη πυρός που θα τους προσδώσει ικανό πλεονέκτημα στον αγώνα τους εναντίον των Ρώσων.

Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί παίρνουν ένα όπλο που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί παρά σε πεδία βολής και αμφισβητούν την ισχύ του.

Η βόμβα μικρής διαμέτρου που εκτοξεύεται από το έδαφος (GLSDB) πρόκειται να παραδοθεί σύντομα στις ένοπλες δυνάμεις του Ζελένσκι· η βόμβα αυτή είναι τόσο καινούργια που ούτε ο στρατός των ΗΠΑ δεν την έχει ακόμα!
Η ανάπτυξη του όπλου στην Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως γενική δοκιμή σε πραγματική μάχη, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την απόκτησή της να περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα. Δηλαδή: δοκιμάζουν οι Ουκρανοί και αν τους αρέσει αγοράζουν και οι υπόλοιποι…

Η είδηση για την παράδοση της GLSDB στην Ουκρανία ανακοινώθηκε στις 30 Ιανουαρίου, με εξειδικευμένους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης από την επόμενη κιόλας μέρα.
Το νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Boeing και Saab, είναι μια βόμβα 250 λιβρών που είναι προσαρμοσμένη σε πύραυλο, με καθοδηγητή υψηλής ακριβείας, ικανό να ταξιδέψει έως και 150 χιλιόμετρα!

Το νέο υπερόπλο είναι εξοπλισμένο με ένα Advanced Anti-Jam GPS System-Aided Inertial Navigation System (με απλά ελληνικά: σύστημα προστασίας από παρεμβολές) για να διασφαλίσει ότι είναι θα φθάσει και θα χτυπήσει τους στόχους του.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το GLSDB δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς σε καμία περίπτωση, όμως θα προσφέρει στις ουκρανικές δυνάμεις ένα ισχυρό πλεονέκτημα πυραυλικού πυροβολικού για να πλήξει ρωσικούς στόχους ακόμα και πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Η εταιρεία Saab περιγράφει τη βόμβα ως «…ικανή για τα πάντα».

Ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα

Είναι η εποχή- σχεδόν δυο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- που ο πόλεμος έχει βαλτώσει. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού και τα πυρομαχικά πεζοπόρων τμημάτων δεν επαρκούν αν συνεχιστούν οι αψιμαχίες μέχρι το καλοκαίρι· η νέα βόμβα, λοιπόν, θα τους δώσει την πρόσθετη δύναμη πυρός που ζητούσαν τόσο καιρό από τη Δύση.
Πέρυσι τέτοια εποχή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι η Αμερική θα παρείχε στην Ουκρανία μια νέα βόμβα που έπρεπε στο μεταξύ να δοκιμαστεί από τον αμερικανικό στρατό. Σύμφωνα με τους «Eurasian Times», οι δοκιμές επικεντρώθηκαν στην ικανότητα της GLSDB να προσαρμοστεί στις πλατφόρμες εκτόξευσης που έχουν ήδη οι Ουκρανοί.

Μιλώντας στο Politico, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε: «Είναι απλώς ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα που θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να πετύχουν περισσότερα». Από την άλλη μεριά, ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η μεταφορά των GLSDB από τη Δύση στην Ουκρανία θα ήταν μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους…

Όπως προαναφέρθηκε, η Ουκρανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει την GLSDB σε συνθήκες πολέμου, με τις επίγειες δυνάμεις να το αναπτύσσουν από εκτοξευτές πειραματιζόμενοι, προσδοκώντας να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τους διαβεβαιώνουν οι κατασκευαστές.

Η GLSDB φέρει κεφαλή πολλαπλών χρήσεων διατρητική και εκρηκτική, αλλά και θραύσης 16 κιλών. και έχει αυτονομία 150 km· έχει ακρίβεια εντός 1 μέτρου και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία έναντι στόχων που κινούνταν με 80 km/h.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πολλές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι πιθανότατα το νέο όπλο δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το πυραυλικό σύστημα MGM-140 Army (ATACMS) ή το Britain's Storm Shadow.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσες νέες βόμβες έχουν σταλεί- και αν έχουν σταλεί- στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι περιμένουν, οι Δυτικοί περιμένουν και οι Ουκρανοί δεν βλέπουν την ώρα να δουν τι πήραν… Γουρούνι στο σακί ή αποτελεσματική βόμβα που θα τους δώσει πλεονέκτημα; Η… νεκροψία θα δείξει!

ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμοςυπερόπλοβόμβα